Malaysia Dateline

Mukhriz sedia ikut jejak Mahathir jadi pemimpin nombor satu negara

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir bersedia untuk mengikut jejak ayahnya untuk menjadi pemimpin nombor satu Malaysia.

Bagaimanapun, Mukhriz menegaskan beliau tidak terlalu bercita-cita tinggi dengan meletakkan pilihan jawatan perdana menteri sebagai satu kemestian.

Dalam temubualnya bersama Nikkei Asian Review, Mukhriz yang juga Ahli Parlimen Jerlun berkata beliau terbuka untuk menggalas tugas yang lebih besar dalam pentadbiran kerajaan pusat dan tidak semestinya sebagai perdana menteri.

“Saya terbuka dan ia bergantung kepada kepimpinan pada ketika itu, sama ada saya sesuai.

“Saya tidak bercita-cita tinggi, saya tidak membuat ketetapan untuk mesti menjadi perdana menteri suatu hari nanti seperti sesetengah individu.

“Apabila saya diperlukan oleh negara untuk berkhidmat di peringkat persekutuan, saya sedia dan mampu menggalas tanggungjawab tersebut,” katanya seperti dipetik Astroawani.

Tambahnya, beliau tidak akan cuba mengangkat diri sendiri seolah-olah sudah ditetapkan untuk menjadi perdana menteri suatu hari nanti.

Mukhriz, 54, merupakan anak kelima Tun Dr Mahathir dan juga satu-satunya pewaris politik dalam keluarganya.

Beliau mula berkhidmat untuk negara sebagai timbalan menteri perdagangan dan industri dari 2008 – 2013.

BACA: Kronologi krisis Menteri Besar Kedah

Pada 2016, beliau meninggalkan parti Umno untuk membentuk Parti Pribumi Bersatu.

Pada tahun yang sama, beliau meletak jawatan sebagai Menteri Besar Kedah disebabkan ketegangan politik Tun Mahathir dan perdana menteri pada ketika itu iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak.