Musa Hassan nafi kaitan dengan “9 Dragon”, akan fail tindakan undang-undang

Oleh MALAYSIADATELINE

Musa Hassan

Kecewa dengan laporan beberapa portal berita yang mengaitkan beliau dengan ketua kumpulan kongsi gelap “9 Dragon”, bekas ketua polis negara Tan Sri Musa Hassan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap laman-laman portal berita berkenaan.

Dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan lewat petang tadi, Musa melahirkan kekecewaan terhadap tindakan beberapa portal berita yang mengaitkan namanya dengan “9 Dragon”.

Beliau mengakui tidak pernah menyebut atau mengesahkan kewujudan gerakan itu dalam wawancara beliau sebelum ini dan hanya menceritakan pengalamannya membanteras masalah jenayah kongsi gelap.

“Saya hanya menceritakan bagaimana saya mengatasi masalah jenayah kongsi gelap ketika menyandang jawatan Ketua Polis Johor dengan menghasilkan satu senarai nama yang lengkap dengan nama ketua-ketua kongsi gelap berkenaan.

“Saya tidak pernah sekali pun menyebut nama 9 Dragon dalam mana-mana wawancara saya sebelum ini,” kenyataan beliau dipetik.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan pengamal media supaya berhenti daripada mementingkan populariti berita daripada melaporkan fakta kerana ia akan menyebabkan situasi dalam negara menjadi tidak stabil serta mungkin mengganggu siasatan pihak polis ke atas kes jenayah tertentu.

Musa tidak menyangka hasrat untuk berkongsi pengalaman bagi membanteras kongsi gelap telah disalah tafsir sehingga membawa kesimpulan bahawa beliau mengesahkan wujudnya “9 Dragon”.

“Saya menafikan dengan tegas bahawa saya pernah menyebut atau mengesahkan bahawa 9 Dragon wujud atau ada di dalam negara ini.

“Saya berharap semua portal berita berhenti dari menyebarkan berita berkenaan atau akan berdepan tindakan saman kerana menulis artikel berbaur fitnah,” tegasnya.

Menurut Musa, pihak polis sentiasa menjalankan siasatan dan tegas dalam membanteras jenayah demi menjaga keselamatan serta kestabilan awam tanpa mengira peringkat umur atau kedudukan dalam politik.

Tambah beliau, tiada sesiapapun yang kebal atau terkecuali daripada penguatkuasaan undang-undang dalam perkara membasmi jenayah.

“Oleh itu, saya akan mengambil tindakan memfailkan saman fitnah ke atas portal-portal terlibat kerana menyebabkan nama saya dan reputasi saya terjejas melalui laporan-laporan berkenaan,” katanya.

Isu kumpulan ‘9 Dragon’ ini mula-mula didedahkan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) yang mendakwa kegiatan perjudian haram dan semua aktiviti tidak bermoral di negara ini didalangi sembilan orang ketua atau digelar ‘dragon’ sejak bertahun-tahun lamanya.

Malah, kumpulan ‘9 Dragon’ itu mampu mengutip sebanyak RM5 bilion sebulan hasil daripada pusat perjudian seluruh negara melalui sistem hierarki yang dilaksanakan sejak sekian lama.

Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan (foto) mendakwa, sistem ‘9 Dragon’ itu telah lama diamalkan oleh kumpulan sendiket jenayah terbabit hinggakan semuanya mempunyai kuasa di dalam agensi penguat kuasa di negara ini.

Malah dakwa beliau, kumpulan itu juga berkeupayaan untuk menukarkan penguat kuasa yang dirasakan mengganggu gugat kegiatan mereka dalam tempoh 24 jam.

Kesukaran untuk mengambil tindakan terhadap kumpulan berkenaan, ujar beliau, disebabkan pihak atasan organisasi terbabit telah menjalin hubungan rapat dan saling bekerjasama dalam beberapa urusan selain turut menerima wang ‘perlindungan’.

“Rangkaian tersebut bermula apabila pihak berkuasa atau individu berkepentingan di negara ini duduk semeja dengan kumpulan dragon untuk meminta bantuan.

“Mereka kemudian tersepit apabila dragon mula meminta bantuan untuk melindungi kegiatan haram, tetapi perlu menurut kerana pernah menerima bantuan dahulu,” dakwanya.

Menurut Nadzim, undang-undang yang terdapat dalam sistem dragon iaitu, pengkhianat akan ditembak mati menyebabkan pihak berkuasa terlibat tidak berani melawan dan terpaksa akur dengan permintaan kumpulan tersebut walaupun ia bercanggah dengan kedaulatan negara.

Mengulas mengenai sistem dragon berkenaan, Nadzim memberitahu, hierarki itu telah wujud sejak sekian lama, bahkan ia mempunyai hubungan dengan kumpulan lain di luar negara termasuk Hong Kong, China dan beberapa negara lain bagi menjalankan akti­viti mereka.

Ujar beliau, terdapat juga beberapa individu ternama di negara ini yang berjaya menduduki tahap tertinggi dalam sistem rangkaian antarabangsa itu.

“Jika sebelum ini ada pendedahan mengenai individu bernama Alex, dia juga adalah anggota kepada sembilan dragon berkenaan yang memakai gelaran dragon nombor lima yang mempunyai hubungan kuat dengan orang ‘besar’ di negara ini.

“Saya difahamkan terdapat sembilan dragon utama, jika mungkin ada tambahan saya tidak pasti, tetapi kesemua mereka mempu­nyai gelaran Tan Sri dan Datuk Seri yang dibeli untuk mengaburi ke­giatan sebenar mereka,” katanya.

Mereka yang mempunyai gelaran itu turut sinonim dengan pelbagai perniagaan di negara ini dan berjaya mengutip lebih RM5 bilion sebulan hasil daripada perjudian.

Menurutnya, wang tersebut dikumpul daripada seluruh negara dan akan diagihkan kepada syarikat-syarikat yang ditubuhkan bagi mencuci wang haram itu untuk mengelakkan ia mudah dikesan.

Tambahnya, dengan wang yang banyak itu, ia akan memudahkan mereka menjalankan kegiatan ha­ram termasuk membayar wang perlin­dungan kepada pihak berkuasa serta siapa-siapa yang mengganggu perjalanan perniagaan mereka.

“Disebabkan sistem yang berkesan dan bantuan teknologi terkini, wang tersebut sukar untuk dilarikan oleh mana-mana pekerja ke­rana takut akan dibunuh oleh anggota sembilan dragon tersebut,” jelasnya.