Malaysia Dateline

Dr Awang Azman Awang Pawi

Mustahil PRU14 dalam 3 bulan terakhir tahun ini, kata penganalis

Mustahil pilihan raya umum ke-14 (PRU14) akan diadakan pada bulan Oktober, November atau Disember kerana bajet 2018 yang dibentang pada bulan Oktober hanya akan diluluskan selepas mendapat persetujuan ahli parlimen.

Dewan Rakyat akan bersidang pada 23 Oktober hingga 30 November manakala persidangan Dewan Neagra hanya akan bermula pada 4 November hingga 19 Disember.

Hal ini sekali gus menolak spekulasi bahawa parlimen dibubarkan selepas pembentangan bajet dengan andaian kerajaan akan mengumumkan bonus kepada penjawat awam yang menjadi penyokong kuat BN dan akan menggembirakan mereka.

Pelbagai projek pembangunan akan diumumkan bagi tahun 2018 dijangka mampu dapat memancing lebih banyak lagi pengundi.

“Bulan November dan Disember pula ialah cuti sekolah. Ramai rakyat Malaysia bercuti di luar kawasan mereka sama ada dalam mahupun luar negara.

“Pada bulan November dan Disember juga dikaitkan dengan musim tengkujuh dan banjir. Sudah tentu pihak kerajaan mengelak untuk mengadakan PRU pada bulan November dan Disember,” kata penganalisis politik Profesor Madya Dr Awang Azman Awang Pawi seperti disiarkan Sarawak Voice.

Beliau juga berkata, pada bulan Oktober terdapat dua peristiwa penting bagi negara iaitu lawatan bersejarah Presiden China Xi Jinping dan perasmian Xiamen University Malaysia yang melambangkan kerjasama ampuh Malaysia-China diyakini mampu meningkatkan imej positif kerajaan Barisan Nasional.

“Pada ketika itu semua jemaah kabinet akan hadir maka tidak mungkin parlimen dibubarkan pada bulan Oktober ini. Sekiranya dibubarkan, kemungkinan lawatan bersejarah Presiden China ditangguhkan,” katanya.

Namun beliau berkata, perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mungkin melanggar arus jika mengadakan PRU14 pada tahun ini.

Menurut beliau, hal ini pernah dilakukan oleh bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang membubarkan parlimen pada bulan November sedangkan pada ketika itu bajet belum diluluskan lagi oleh parlimen.

“Peristiwa tersebut berlaku pada tahun 1999, apabila bajet tahun 2000 dibentangkan pada Oktober 1999. Kesan daripada tindakan Tun Mahathir tersebut, telah menyebabkan Daim selaku Menteri Kewangan melakukan pembentangan semula bajet pada bulan Februari tahun 2000.

“Sebenarnya, agak jarang dalam sejarah BN, PRU diadakan pada bulan November. Ia hanya dilakukan apabila BN berasa agak besar cabaran, terdesak dan besar hambatan yang perlu dipikul untuk memenangi PRU,” katanya.

Faktor Sukan SEA

Awang Azman juga berkata, sudah tentu PRU tidak akan diadakan pada bulan Ogos kerana pada bulan tersebut kerajaan sibuk membuat persediaan menjadi tuan rumah sukan Asia Tenggara yang berprestij itu.

Tarikh sukan SEA bermula pada 19 Ogos 2017 hingga 30 Ogos 2017.

Namun katanya, ada yang menyifatkan PRU dijangka berlaku sebaik sahaja sukan SEA selesai.

“Mereka berandaian demikian kerana banyak liputan dibuat, semangat penyatuan negara begitu kuat ketika bersaing dengan negara lain.

“Ketika itulah, ramai anak-anak muda yang menjadi peminat besar sukan dan menjadi tarikan. Ia berupa kempen percuma kepada Barisan Nasional,” katanya.

Namun beliau menimbulkan persoalan jika prestasi Sukan SEA negara tidak memberangsangkan yang pastinya akan menurunkan reputasi dan nama baik negara yang cuba dijulang melalui aktiviti sukan ini.

Menurut beliau juga, tarikh selepas 16 September disebut-sebut sebagai tarikh yang sesuai untuk diadakan pilihan raya, selepas sambutan hari kemerdekaan yang  memberikan makna yang besar kepada rakyat mengenai jasa parti seperti Umno dalam kemerdekaan negara dan sumbangan BN dalam pembangunan negara.

“Hal ini juga diringi dengan sambutan Hari Malaysia pada 16 September yang menekankan sumbangan Sabah dan Sarawak dalam sejarah pembentukan Malaysia.

Rakyat Sabah dan Sarawak sangat menghargai sambutan Hari Malaysia yang dilihat sebagai usaha kerajaan BN mengiktiraf kepentingan Sabah dan Sarawak,” katanya.