Malaysia Dateline

Mustapa sertai Bersatu, peluang bela pengundi Jeli

Bekas anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno Datuk Seri Mustapa Mohamed  akhirnya  menyertai BERSATU selepas nekad keluar dari parti itu pada 18 September lalu.

Lebih 40 tahun berjuang dalam parti itu, antaranya kerana percaya hala tuju parti itu tidak lagi selari dengan prinsip politiknya apatah lagi parti itu kini sudah rosak kerana masalah integriti.

Pengumuman itu dibuat dalam sidang media di ibu pejabat BERSATU malam tadi.

Sidang media dihadiri barisan kepimpinan tertinggi parti itu termasuk pengerusinya Tun Dr Mahathir Mohamad, Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mustapa berkata keputusan itu setelah meneliti perkembangan politik semasa sepanjang beberapa minggu menjadi anggota parlimen bebas.

“Saya percaya ini akan memberi peluang kepada saya untuk memainkan peranan yang lebih berkesan bagi membela kepentingan pengundi saya di Jeli…,

“Saya menyokong segala usaha Mahathir untuk memberi penekanan terhadap integriti dan ketelusan ke arah mewujudkan tadbir urus yang lebih baik dalam parti dan negara.

“Saya juga menyokong langkah oleh beliau dan kerajaan untuk mengukuhkan kedudukan kewangan. Usaha ini amat penting meletakkan asas yang kukuh dalam memastikan ekonomi negara membangun secara lestari dan mampan,” katanya yang juga anggota parlimen Jeli.

Dalam pada itu, Tun Mahathir mengalu-alukan penyertaan Mustapa dan menyifatkan beliau layak untuk menyertai Bersatu.

“Kita beri masa untuknya menjadi anggota parlimen bebas. “Setelah kita melihat pendiriannya (dalam isu-isu), kita setuju bahawa dia layak menjadi anggota BERSATU,” kata perdana menteri.

Selain Mustapa, antara anggota parlimen yang telah keluar Umno selepas PRU ke-14 adalah Datuk Mas Ermieyati Samsudin (Masjid Tanah), Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal (Bukit Gantang), Datuk Rosman Isli (Labuan), Datuk Seri Anifah Aman (Kimanis) dan Datuk Noor Azmi Ghazali (Bagan Serai).

Sementara Rozman telah menyertai Parti Warisan Sabah, lagi empat belum menyertai mana-mana parti.

Selepas 9 Mei, anggota parlimen Umno berkurang daripada 54 kepada 48 orang.