Malaysia Dateline

Mutiara paling mahal hampir tertelan penamat hutang keluarga pasangan kekasih

Mutiara Melo mempunyai warna oren pastel semula jadi dan ia berasal dari siput laut yang sangat besar yang dipanggil Melo Melo atau volute India.

Ia adalah salah satu mutiara yang paling jarang dan paling mahal kerana ia hanya boleh didapati dalam satu dalam seribu cengkerang siput.

Mutiara Melo boleh ditemui di laut di sekitar empat negara sahaja, Myanmar di Laut Andaman, dan Teluk Benggala, Vietnam di Laut China Selatan, Thailand di Laut Andaman, dan Teluk Thailand, dan Kemboja di Teluk dari Thailand.

Harga sebiji mutiara Melo pada umumnya bernilai kira-kira AS$200,000 hingga AS$250,000 atau antara 6 hingga 7.5 juta baht.

Mutiara melo mempunyai warna yang berbeza dari kuning muda hingga oren, mutiara oren adalah yang paling mahal.

Pasangan kekasih muda Thailand telah menemui mutiara tersebut bernilai lebih 1 juta baht di dalam siput sambil makan makanan laut di restoran BBQ tempatan.

Sittidate Chaiwan sedang meraikan hari jadi teman wanitanya, Patjariya Gatip, 27 tahun, pada Khamis, 11 Ogos, apabila dia hampir tertelan mutiara Melo yang mahal di sebuah restoran di wilayah utara Payao.

Sittidate mendedahkan Patjariya sedang makan siput Babilon berbintik panggang apabila dikunyah sesuatu yang sangat keras. Dia meludahkannya untuk menemui batu oren bulat yang kelihatan seperti mutiara.

Beliau kemudian mencari maklumat mutiara itu di Internet dan terkejut apabila mendapati mutiara Melo sebenar berharga lebih 1 juta baht.

Lelaki berusia 26 tahun itu menghantar batu berharga itu untuk diuji di Makmal Pengujian Chiangmai pada 19 Ogos. Makmal kemudian mengesahkan kepadanya bahawa batu itu sememangnya mutiara Melo yang sebenar.

Teman lelaki yang teruja segera mengumumkan bahawa sesiapa yang berminat untuk membeli mutiara itu boleh menghubunginya melalui akaun Facebook miliknya, Pound in’Dy.

Teman wanitanya, Patjariya, berharap ini akan menjadi penamat masalah wangnya dan berkata dia akan menggunakan wang jualan itu untuk membayar hutang keluarganya.

Baca juga: Malaysia tiada layanan istimewa! Di luar negara ada penjara ala VIP setaraf hotel 5 bintang

Baca juga: 3 jam kira duit atas lantai, lelaki beli kereta dengan wang tunai