Malaysia Dateline

Najib, menteri BN tidak peduli nasib peneroka Felda, dakwa Bersatu

Anggota Majlis Tertinggi parti Bersatu, Rais Hussin mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan para menteri Barisan Nasional (BN) sebenarnya tidak peduli akan nasib peneroka Felda di negara ini.

Sedangkan kata beliau, dengan terdapatnya 54 kerusi Parlimen dalam kawasan Felda, semua orang akan beranggapan bahawa BN, khususnya Umno tahu bagaimana untuk menjaga kebajikan kelompok tersebut.

Jika BN dan Umno kalah di kerusi Parlimen kawasan Felda, BN dan Umno akan berkubur, kata beliau, memetik tulisannya yang disiarkan dalam Malaysiakini.

Rais Hussin

Justeru, berhubung isu sekatan Kesatuan Eropah (EU) terhadap minyak kelapa sawit yang dibangkitkan BN baru-baru ini, Rais berkata, Najib dan kerajaannya sepatutnya telah dapat melihat tanda-tanda kemungkinan perkara tersebut akan berlaku.

“Sebenarnya mereka tahu, tetapi mereka tidak sedikit pun peduli tentang masalah petani-petani ini,” kata beliau.

Kata beliau, untuk bilangan sekarang, hampir 3.2 juta keluarga di Semenanjung Malaysia serta Sabah dan Sarawak akan terjejas jika sekatan itu berlaku.

Cakap-cakap mengenai sekatan EU terhadap minyak kelapa sawit ketara sekurang-kurangnya sejak 2012 lagi tetapi Malaysia tidak mengendahkan dan tidak mempedulikan ancaman tersebut, sambung Ketua Biro Polisi dan Strategi parti Bersatu itu.

Malah hakikatnya, jelas beliau lagi, sehingga penghujung 2017, kerajaan Malaysia masih belum menangani ancaman tersebut secara serius, sedangkan kriris berkenaan meningkat sejak Oktober 2017.

Antara Oktober dan Disember 2017, kerajaan Malaysia tidak memberikan sebarang tindak balas terhadap isu berkenaan, katanya.

Tindak balas nampaknya kata beliau, dibiarkan sahaja kepada para petani, dan di sini jelas BN tidak peduli akan nasib mereka, jelas beliau.

Bahkan katanya, sewaktu peneroka Felda menyerahkan hampir 130,000 tandatangan protes kepada wakil EU, Carl Horick di Menara Tan and Tan baru-baru ini, tidak ada seorang pun menteri kabinet berada di situ memberikan sokongan.

Apa yang boleh dilihat di sini kata beliau, Najib dan kabinetnya masih bersikap “tidak apa” sehinggalah krisis berkenaan benar-benar membarah.

“Secara terus terang, mereka tidur, bukan buat kerja,” katanya.