Malaysia Dateline

Najib dedah sebab tidak umum derma RM2.6bilion kepada umum

Datuk Seri Najib Razak berkata beliau tidak mendedahkan butir-butir penuh mengenai isu RM2.6 bilion yang dikatakan itu kerana beliau bimbang ada pihak melakukan perbuatan ‘membeli’ ahli parlimen dalam sistem demokrasi Malaysia.

Dalam siaran di Facebook semalam, Najib mengembalikan ingatan kepada tindakan pemimpin Pakatan Harapan yang mempersoalkan di mana derma RM2.6bilion.

Najib berkata beliau juga tidak mendedahkan keterangan yang berkaitan dengan dana itu disebabkan permintaan raja Arab Saudi, Raja Abdullah Abdul Aziz as-Saud untuk menjaga perkara sulit itu.

“Ingatkah anda akan poster “Di mana RM2.6b” yang sering ditunjukkan oleh pemimpin-pemimpin Pakatan termasuk di Dewan Negara dan demonstrasi Bersih tak lama dulu?

“RM2.6 bilion sebenarnya merujuk kepada AS$681 juta yang saya terima dalam akaun peribadi saya pada akhir Mac 2013, kira-kira sebulan sebelum PRU13 pada 5 Mei 2013.

“Seperti yang dinyatakan beberapa kali sebelum ini, saya diamanahkan oleh parti untuk mendapatkan dana dan menguruskan wang parti. Seperti kebanyakan orang lain, saya mempunyai beberapa akaun peribadi di pelbagai bank dan akaun yang menerima dana tersebut bukan untuk kegunaan peribadi tetapi untuk menggunakan aktiviti politik, “katanya.

Najib berkata dana itu berjumlah AS$681 juta dalam dua urus niaga, masing-masing pada 21 Mac dan 25 Mac 2013, kira-kira satu bulan sebelum pilihan raya umum ke-13, bagaimanapun dikembalikan selepas kejadian ‘916’ tidak berlaku di Malaysia.

Peristiwa ‘916’ini merujuk kepada satu episod pada 16 September 2008 di mana Pakatan telah cuba mendapatkan Ahli Parlimen Barisan Nasional untuk menyeberang ke parti pembangkang untuk membolehkan kerajaan BN digulingkan pada PRU12.

“Pada bulan Julai, selepas Ambank mengambil sedikit masa untuk menukarkan ringgit dalam akaun itu kepada dolar AS, semua dana itu dikembalikan kepada sumber, iaitu Tanore (Finance Corporation).

“Kerana kadar pertukaran telah mengalami kemerosotan 10 peratus dari bulan Mac hingga Ogos, jadi hanya AS$620 telah dikembalikan berbanding dengan AS$681 yang diterima.

“Secara ringkas, saya tidak menyimpan RM2.6 bilion ini. Malah, jika seseorang mahu mencuri, tidak masuk akal bagi orang itu untuk meletakkannya di dalam akaun di bawah namanya. Ia bukan dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB), yang semua orang tahu adalah pinjaman.

“Wang yang dipinjam mesti dikembalikan dan jika kita mahu mencuri dari sana, akan ada masalah apabila tiba masanya untuk menyelesaikan hutang,” katanya.

Najib berkata pembangkang ketika itu tahu perkara ini tetapi enggan mengakui bahawa RM2.6 bilion itu tidak disimpan di dalam poket sendiri untuk membeli “cincin atau beg tangan.”

Najib turut berkata persepsi itu bagaimanapun mengandaikan bahawa beliau telah merompak berbilion-bilion ringgit, sebagai fitnah dan penipuan yang kemudiannya digunakan sebagai alat kempen pilihan raya.

“Hari ini, saya menunjukkan bukti tentang bagaimana semua RM2.6 bilion dikembalikan empat bulan selepas ia diterima. Mengapa wang ini wujud adalah kerana Arab Spring yang berakhir pada bulan Disember 2012.

“Bagaimanapun, pada awal tahun 2013, saya sekali lagi meminta Raja Saudi untuk dana kontingensi dan sultan menyetujui.

“Saya memutuskan untuk tidak meminta daripada mana-mana ahli perniagaan seperti yang dilakukan oleh perdana menteri keempat (Tun Dr Mahathir Mohamad) kerana mereka pasti akan meminta projek bernilai tinggi sebagai balasannya.

“Saya tidak bersetuju dengan amalan kronisme,” katanya.

Mengulas mengenai sumber dana itu, Najib berkata Putera Abdulaziz Al-Saud, yang mewakili King Abdullah, menyatakan bahawa dana itu akan disalurkan melalui akaun royalti atau melalui sumber lain, termasuk Tanore Finance Corporation.

“Jabatan Kehakiman AS dan Wall Street Journal mendakwa bahawa wang yang disalurkan oleh Tanore secara tidak langsung dan dalam lapisan adalah dari 1MDB.

“Putera Abdulaziz Al-Saud, yang selama ini mewakili Raja Abdullah, menyalurkan wang itu kepada saya, termasuk pada tahun 2011 dan 2012 melalui akaun Kementerian Kewangan Saudi dan putera Faisal Turki Al Saud.

“Itulah sebabnya pada masa itu, tidak ada alasan bagi saya atau bank untuk mempersoalkan secara terperinci mengenai sumber dana, kerana ia disertai dengan surat dari wakil Raja Abdullah yang terakhir.”katanya.