Malaysia Dateline

Najib didakwa pecah amanah, salah guna kuasa ke atas empat pertuduhan babitkan dana SRC

Bekas perdana menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak hari ini didakwa di Mahkamah Sesyen dengan tiga tuduhan pecah amanah di bawah Criminal Breach of Trust ( (CBT) dan penyalahgunaan kuasa berhubung dengan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan daripada Najib sebelum hakim Datuk Zainal Abidin Kamarudin. membacakan empat pertuduhan kepadanya.

Pada pertuduhan pertama, Najib dituduh sebagai seorang penjawat awam dan ejen, iaitu Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia, Penasihat Emeritus SRC International Sdn Bhd (SRC) dan dengan kapasiti yang diamanahkan terhadap kawalan dana milik SRC berjumlah RM4 bilion, telah melakukan CBT melibatkan sejumlah RM27 juta.

Dia dituduh melakukan kesalahan di AmIslamic Bank Berhad, Bangunan Kumpulan Ambank, No 55, Jalan Raja Chulan, di sini antara 24 Dissmeber 2014 dan 29 Disermber 2014 dan didakwa mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara sehingga 20 tahun dan sebatan dan juga boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Mengenai dakwaan kedua, Najib didakwa sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan yang mempunyai kawalan ke atas dana SRC berjumlah RM4bilion, telah melakukan CBT melibatkan RM5juta di tempat yang sama dan pada masa yang sama.

Mengenai dakwaan ketiga, Najib didakwa menjadi Perdana Menteri dan Menteri Kewangan yang diamanahkan dengan dana milik SRC bernilai RM4bilion, melibatkan RM10juta di tempat yang sama antara 10 Februari 2015 dan 2 Mac 2015, mengikut seksyen yang sama (Kanun Keseksaan).

Mengenai kiraan keempat, Najib didakwa menjadi pegawai awam iaitu Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia, menggunakan kedudukannya untuk melakukan rasuah yang melibatkan RM42juta apabila beliau mengambil bahagian atau terlibat dalam keputusan bagi pihak kerajaan Malaysia, untuk menyediakan jaminan kerajaan untuk pinjaman daripada Dana Diperbadankan kepada SRC International Sdn Bhd berjumlah RM4bilion.

Najib yang juga bekas presiden Umno itu dituduh melakukan rasuah di Pejabat Perdana Menteri, Prescinct 1, Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya, antara 17 Ogos 2011 dan 8 Februari 2012.

Tuduhan yang dirakamkan di bawah Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24 Akta yang sama, memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai rasuah atau RM10,000 yang mana lebih tinggi. jika sabit kesalahan.

Dalam mahkamah Najib dilihat hanya mengangguk bahawa dia memahami semua tuduhan itu. Kes itu dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Pendakwaan dikendalikan oleh Peguam Negara Tommy Thomas yang dibantu oleh 11 timbalan pendakwa raya iaitu Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria, Manoj Kurup, Datuk Suhaimi Ibrahim, Datuk Umar Saifuddin Jaafar, Datuk Ishak Mohd Yusoff, Donald Joseph Franklin, Muhammad Saifuddin Hashim Musaimi, Budiman Lutfi Mohamed, Sulaiman Kho Kheng Fuei, Mohd Ashrof Adrin Kamarul dan Muhammad Izzat Fauzan.

Peguam kanan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mengetuai pasukan pertahanan yang dibantu oleh lima peguam iaitu Harvinderjit Singh, Datuk Raj Krishnan, Farhan Read, Rahmat Hazlan dan Muhammad Farhan Shafee.

Antara enam bekas perdana menteri Malaysia, Najib adalah yang pertama menghadapi tuduhan jenayah.

Najib ditahan di kediamannya di Jalan Langgak Duta di sini pada pukul 2.35 petang Selasa oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung penyiasatannya ke SRC International.

Bekas perdana menteri telah pergi ke ibu pejabat SPRM dua kali lebih awal untuk membuat kenyataannya mencatatkan lebih banyak penyiasatan ke dalam kes yang berkaitan dengan SRC International.

SRC International adalah anak syarikat 1MDB sehingga ia diletakkan di bawah bidang kuasa Kementerian Kewangan pada tahun 2012.