Malaysia Dateline

Najib mohon batalkan kelayakan AG ketuai pasukan pendakwaan

Datuk Seri Mohd Najib Razak akan membuat permohonan rasmi ke Mahkamah Tinggi untuk membatalkan kelayakan Peguam Negara (AG) Tommy Thomas mengetuai pasukan pendakwa dalam kesnya.

Peguam utama Najib Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata proses pemfailan akan dilakukan dalam masa dua minggu.

“Kami mahu menyelesaikan penyelidikan kami terlebih dahulu dan mengumpulkan semua bahan yang kami perlukan. Kami akan menyusun semua kenyataan yang dikeluarkannya mengenai klien saya sebelum pengebilan (pada hari Rabu), “kata Shafee¬† dipetik The Star seperti dilaporkan hari ini.

Beliau menambah bahawa pasukannya memerlukan masa untuk mengumpul semua bahan yang diperlukan dan memfailkan permohonan itu sebaik sahaja mereka siap.

Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah

Pada hari Rabu, Najib didakwa tiga pertuduhan pecah amanah dan satu pertuduhan menggunakan kedudukannya sebagai suapan sebahagian daripada ke atas wang yang hilang daripada dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Najib mengaku tidak bersalah terhadap semua pertuduhan.

Tuduhan berkaitan dengan RM42 juta yang dikatakan daripada SRC International Sdn Bhd anak syarikat 1MDB, ke dalam akaun bank peribadi Najib.

Perbicaraan bekas perdana menteri pada mulanya difikirkan bermula pada 8 February 2019, sementara pengurusan kes dijadualkan pada 8 Ogos.

Bagaimanapun, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam, Jabatan Peguam Negara (AGC) menjelaskan bahawa tarikh perbicaraan masih belum ditetapkan dan hanya akan ditetapkan selepas 8 Ogos, kemungkinan besar pada bulan November ini.

Ia menambah bahawa tarikh yang dilaporkan oleh media adalah “kemungkinan tarikh kelapangan” bagi hakim perbicaraan.

Sebagai tindak balas kepada isu kehilangan kelayakan, Thomas dipetik berkata, pada Rabu bahawa dia akan menunggu permohonan kelayakan yang akan difailkan oleh pihak pembelaan, dan tidak memberikan sebarang komen lanjut.

Dia sebelum ini mendakwa bahawa pihak pendakwaan mempunyai kes yang kuat terhadap Najib berhubung dengan penglibatannya dalam SRC International.

“Kami buat kesimpulan bahawa kami mempunyai kes prima facie yang kuat, tetapi tertuduh tidak bersalah sehingga terbukti bersalah,” katanya selepas Najib didakwa.

Selain berusaha untuk membatalkan kelayakan Thomas, Shafee juga telah meminta perintah ‘gag order’ yang berkaitan dengan kes SRC International untuk menghentikan sebarang kenyataan yang memudaratkan di media dan di media sosial.

AGC telah mengulangi kenyataan itu semalam bahawa ia akan menentang permohonan itu pada 8 Ogos.