Malaysia Dateline

Najib nafi semua dakwaan, jaminan dikurangkan kepada RM1juta

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak telah mengakui tidak bersalah dan menuntut perbicaraan kepada tiga tuduhan pecah amanah jenayah dan satu lagi untuk penyalahgunaan kuasa dana 1Malaysia Development Bhd.

Beliau mengaku tidak bersalah di hadapan Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur di mana kes itu dipindahkan lebih awal dari Mahkamah Sesyen.

Tiga dakwaan adalah dari Seksyen 409 Kanun Keseksaan, dengan setiap hukuman yang boleh dikenakan penjara sehingga 20 tahun dan denda.

Tuduhan penyalahgunaan kuasa itu telah diluluskan di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (Akta SPRM) dan juga boleh dihukum sehingga 20 tahun penjara dan denda jika sabit kesalahan.

Peguam Negara Tommy Thomas, yang mengetuai pasukan pendakwaan dengan barisan 11 timbalan pendakwa raya, mencadangkan jaminan ditetapkan sebanyak RM4juta dengan dua penjamin.

Bagaimanapun Najib yang diwakuli Peguam Tan Sri Shafee Abdullah, hari ini, merayu setiap pertuduhan jaminan diturunkan kepada RM500,000.

Mahkamah juga menetapkan 8 Ogos depan bagiĀ  pengurusan kes danĀ  18 Februari tahun depan perbicaraan bagi hari pertama kes pecah amanah dan rasuah terhadap bekas presiden Umno itu.

Beliau juga meminta pasport Najib dirampas selama tempoh perbicaraan.

Najib dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, kedua-duanya dilarang meninggalkan negara ini.

Tan Sri Shafee Abdullah