Malaysia Dateline

Nik Nazmi

Najib perlu perjelaskan butiran pertemuan dengan Trump

Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak perlu menjawab beberapa persoalan yang timbul susulan pertemuannya dengan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump.

Ketua Pemuda Pakatan Harapan Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, isu utama adalah apakah manfaat yang diperoleh dari lawatan tersebut untuk kepentingan Malaysia.

“White House melaporkan bahawa sebelum pertemuan bilateralnya dengan Presiden Trump, Najib berkata “kami mahu menolong anda memperkukuhkan Amerika Syarikat.”

“Ini katanya termasuklah menambahkan pembelian pesawat Boeing oleh Malaysia Airlines, pelaburan “tiga hingga empat bilion dolar oleh untuk membantu pembangunan semula infrastruktur anda (Trump) di Amerika Syarikat” dan untuk Khazanah Nasional juga meningkatkan pelaburannya di syarikat berteknologi tinggi di Silikon Valley.

“Mengapa Malaysia ingin memperkukuhkan Amerika? Apakah impak kita jika ada pun dalam perkara ini? Pada masa yang sama adalah aneh untuk kita melabur dalam infrastruktur Amerika tetapi meminta pelaburan untuk projek di negara kita sendiri daripada China,” ujarnya dalam kenyataan semalam.

Nik Nazi yang juga Ketua Angkatan Muda PKR berkata pertemuan Najib-Trump itu sedikitpun tidak membincangkan krisis yang berlaku di Palestin dan Rogingya.

“Meskipun sememangnya kita tidak mempersoalkan kenyataan Najib bahawa Malaysia komited ‘memerangi Daesh, IS, Al-Qaeda, Abu Sayyaf – apa sekalipun’ berdasarkan catatan White House, isu Palestin dan Rohingya tidak disebut di dalam pertemuan tersebut.

“Mengapa – jika Najib benar-benar menjuarai isu-isu ini – beliau tidak membangkitkannya dengan Trump?

“Washington Post juga melaporkan bahawa Perdana Menteri menginap di Trump International Hotel di Washington DC. Berapa banyakkah kos penginapan ini, yang ditanggung pembayar cukai Malaysia?

“Juga harus diingatkan Presiden Trump masih memiliki kepentingan di dalam hotel tersebut secara ‘revocable trust’. Mekanisme ini telah dikritik oleh masyarakat sivil dan media Amerika, kerana dikatakan Presiden masih memperoleh keuntungan daripada perniagaannya.

“Persoalannya kemudian timbul sama ada sesuai untuk delegasi Malaysia ditempatkan di hotel ini. Najib dan pentadbirannya mesti menjawab persoalan-persoalan ini,” tegasnya.