Malaysia Dateline

Datuk Seri Mohd Najib Razak

Najib selar pihak yang samakan bantuan kerajaan dengan dedak

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menyelar pihak yang menyamakan bantuan kerajaan kepada rakyat dengan dedak.

Beliau menyifatkan tindakan sedemikian sebagai keterlaluan, lebih-lebih lagi pada bulan Ramadan.

“Kerajaan Barisan Nasional bina sekolah, bina rumah, bina jalan, semua ini untuk rakyat, bukannya bagi makan dedak. Dedak itu makanan haiwan, tidak patut disamakan dengan bantuan yang diberikan kerana kita prihatin dengan keperluan rakyat,” katanya dalam catatan di laman Facebooknya hari ini.

Perdana menteri juga meminta pihak berkenaan agar tidak meneruskan perbuatan itu dan merendahkan bantuan yang kerajaan hulurkan kepada rakyat.

“Janganlah ada yang kehilangan modal politik kini bermain pula dengan retorik dan kata-kata kesat dan merendahkan bantuan kepada mereka yang memerlukan,” katanya.

Mahathir dan gerakannya sering-kali menuduh mereka yang menyokong Najib sebagai “pemakan dedak” atau yang telah “dibeli”.

Bekas perdana menteri itu menerima tamparan dalam usaha untuk menumbangkan Najib apabila gesaannya kepada pengundi di Sungai Besar dan Kuala Kangsar untuk menolak perdana menteri tidak diendahkan.

BN memenangi kedua-dua pilihan raya kecil itu dengan majoriti besar.