Malaysia Dateline

Najib tarik balik saman ke atas Tommy, Mohd Shukri, Amar Singh

Bekas perdana menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak menarik balik tiga saman terhadap tiga pegawai kanan kerajaan yang menyiasat skandal rasuah 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Peguam Persekutuan kanan Alice Loke Yee Ching mengesahkan penarikan balik itu, tetapiĀ  sebab penarikan balik saman itu tidak dijelaskan.

“Mereka telah menarik balik saman itu dengan kebebasan untuk memfailkannya lagi,” katanya, sambil menambah bahawa Mahkamah Tinggi memberikan kebenaran untuk penarikan saman tersebut.

Pada 30 Jun, Najib telah memfailkan saman ke atas eguam Negara Tommy Thomas, Ketua Pesuruhjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Mohd Shukri Abdull dan Ketua Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (CCID) Bukit Aman Datuk Amar Singh.

Najib mendakwa ketiga-tiga individu terbabit bersikap prejudis terhadapnya sepanjang siasatan dijalankan dan melalui kenyataan yang dikeluarkan mereka.

Bekas perdana menteri yang juga Ahli Parlimen Pekan itu, kini menghadapi empat tuduhan pecah amanah dan penyalahgunaan kuasa leb ih RM42 juta daripada bekas anak syarikat 1MDB, SRC International Sdn Bhd.

Apabila dihubungi, peguam Najib, Badrul Hisham Abdullah, mengesahkan penarikan balik itu dan berkata ia adalah untuk melakukan penyesuaian yang perlu dibuat untuk tindakan asal.

“Saman itu difailkan sebelum dia (Najib) didakwa. Sekarang senario itu telah berubah, kita perlu menyusun semula kes itu dengan sewajarnya, “katanya.

Thomas secara peribadi mengetuai pasukan yang mendakwa Najib atas jumlah RM42 juta daripada bekas anak syarikat 1MDB sementara Amar mengetuai pasukan polis yang berulang kali menyerbu beberapa lokasi dan kediaman yang dikaitkan dengan bekas PM.

Shukri membuat tuntutan yang menyalahi undang-undang semasa sidang akhbar pertamanya selepas kembali ke SPRM, di mana beliau mendakwa ancaman dan intimidasi dalam penyiasatan beliau yang terdahulu berkaitan dengan 1MDB.