Malaysia Dateline

Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz

Nazri patut keluar dari BN, kata Pemuda MCA

Menteri Kebudayaan dan Pelancongan, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz dinasihatkan agar meninggalkan Barisan Nasional (BN) kerana bersikap sombong dan tidak menghormati rakan dalam komponen parti itu.

Kenyataan ini dileparkan oleh Setiausah Agung Pemuda MCA Datuk Leong Kim Soon semalam, yang berkata, Nazri adalah individu yang harus meninggalkan BN.

“Beliau bukan sahaja tidak menegakkan semangat BN, beliau juga telah memusnahkan hubungan persahabatan antara parti-parti komponen BN.

“Nazri berulang kali menyebelahi pembangkang, dan juga membolehkan pembangkang memohon beberapa peruntukan pembiayaan, yang telah menimbulkan kemarahan BN. Tetapi beliau terus bercakap tanpa berfikir yang menjadikan dia seorang Menteri Kabinet yang telah merosakkan gabungan itu dari dalam.

“Kenyataan awal beliau; ‘Saya dekat dengan DAP dan tidak MCA sebagai mendapatkan sokongan masyarakat Cina’ semata-mata menunjukkan bahawa dia tidak layak untuk mewakili BN dalam pilihan raya umum,” ujarnya dalam kenyataan itu.

Menurut Kim Soon asas bagi kerjasama BN dibina di atas kewujudan bersama dan perkongsian bersama.

“Jangan lupa Pilihan Raya Umum pada tahun 1999, ia adalah undi oleh parti komponen berasaskan kaum Cina BN yang menyebabkan BN berkuasa berikut perpecahan dalam Umno yang dicetuskan oleh pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Itupun parti komponen BN tidak mempersendakan Umno. Jika Nazri tidak dapat memahami semangat BN, atau dia berfikir dia boleh menang kerana karisma beliau semata-mata, dia boleh bertanding sebagai calon Bebas pada pilihan raya umum akan datang.

“Beliau akan dialu-alukan untuk menyertai semula BN jika beliau menang,” ujarnya.

Difahamkan, Pemuda MCA itu berkata demikian merujuk kepada kenyataan Nazri baru-baru ini yang berkata beliau lebih rapat dengan DAP berbanding MCA kerana parti yang memerintah di Pulau Pinang itu memiliki sokongan masyarakat Cina.

Nazri membuat kenyataan itu sebagai membalas kenyataan Ahli Jawatankuas Pusat MCA, Datuk Seri Ti Lian Ker meminta penjelasan daripada Nazri yang membidasnya sebagai ‘bongkak’.

Nazri sebelum itu berkata nasib MCA tidak akan berubah kerana cenderung tidak memberikan kerusi pilihan raya kepada calon tempatan.

Kecenderungan itu, kata Nazri, menyebabkan MCA sekadar menang tujuh kerusi Parlimen dalam pilihan raya lepas, dan kini menjadi ‘parti kecil’ dalam perikatan BN.

Lian Ker kemudiannya menyarankan Nazri supaya meninggalkan BN dan menyertai DAP – Lian Ker tertanya sama ada Nazri cuba memikat parti pembangkang itu.