Malaysia Dateline

Neelofa pengasas dan pengarah NH Prima International Sdn Bhd.

NGO gesa Jawi ambil tindakan terhadap Neelofa

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) perlu mengkaji tindakan yang wajar diambil terhadap personaliti dan juga usahawan, Neelofa yang melancarkan koleksi terbaru tudungnya di sebuah kelab malam.

Timbalan Setiausaha Pertubuhan Tarekat Muktabar Malaysia (Pertama), Ahmad Radzi Noor Mahadi berkata, pihak berkuasa agama perlu melihat perkara itu sebagai perkara yang jelas bercanggah dengan syarak.

“Melancarkan koleksi tudung dengan kelakuan jelas bercanggah syarak, dalam tempat yang sinonim dengan maksiat, ia menghina kemuliaan yang terkait kepada istilah hijab dan budaya bertudung.

“Hijab dan bertudung adalah sebahagian lambang ketakwaan seorang Islam, selari dengan perintah terkandung dalam al-Quran dan hadis Nabi Muhammad saw,” katanya dalam kenyataan, semalam.

Menurutnya, pihaknya juga merujuk kepada video pelancaran koleksi itu, di mana terdapat wanita berpakaian mendedahkan aurat walaupun bertudung dan melakukan tarian yang jelas bercanggah hukum syarak.

“Hal ini hendaklah diambil perhatian. Istilah hijab dan bertudung adalah sebahagian istilah dan syiar ketakwaan kepada Allah swt,” katanya.

Sementara itu, Pertama juga mengingatkan semua umat Islam untuk menjaga kemuliaan budaya dan istilah yang terkait kepada ketakwaan kepada Allah swt.

“Jika kita umat Islam tidak dengan secara sedar menjaga kemuliaan Islam dan memastikan dengan penguatkuasaan yang berkesan, siapa lagi yang dapat kita harapkan,” katanya.

Neelofa dalam satu kenyataan semalam dipetik berkata, kelab malam itu dipilih kerana sesuai dengan tema dan bajet acara yang dianjurkannya.

Biarpun teruk dikecam dalam media sosial, Neelofa bersyukur segala dirancang lancar dengan kehadiran sahabat handai, keluarga terdekat dan media.

Majlis itu dimeriahkan dengan persembahan penyanyi rap, SonaOne serta kehadiran beberapa selebriti tempatan yang turut meraikan hari lahirnya.

SemalamĀ  turut memberi komen Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri melahirkan kekhuatiran tindakan selebriti, Neelofa melancarkan koleksi terbaharu hijabnya di kelab malam terkemuka, bakal membawa fenomena normalisasi dalam bertudung.

Beliau berkata, disebabkan tindakan itu akan timbul persepsi apa saja boleh dan dibenarkan asalkan bertudung.