Malaysia Dateline

Norma baharu berbahaya-Dunia hampiri zaman kemelesetan ekonomi 180 negara akan berkumpul minggu depan

Pengarah Urusan Tabung Kewangan Dunia (IMF), Kristalina Georgieva, menggesa penggubal dasar pada Khamis supaya mengambil tindakan bersepadu bagi mengelakkan ‘norma baharu’ yang berbahaya berikutan risiko kemelesetan ekonomi di seluruh dunia

Dalam ucapan menjelang mesyuarat tahunan dana minggu depan, pengarah urusan IMF berkata adalah penting untuk “menstabilkan ekonomi global dengan menangani cabaran paling segera” – termasuk inflasi yang berleluasa.

“Stabilkan ekonomi global dengan menangani cabaran paling segera termasuk memerangi inflasi,” kata Georgieva dalam ucapannya menjelang mesyuarat tahunan IMF minggu hadapan.

Penggubal dasar perlu bertindak bersama untuk “mencegah tempoh kerapuhan yang semakin meningkat ini daripada menjadi ‘normal baharu’ yang berbahaya,” kata Georgieva.

Beliau juga memberi amaran proses itu mungkin akan menyakitkan dan jika bank pusat bergerak terlalu agresif untuk mengurangkan tekanan dalam harga, ia boleh mencetuskan kemelesetan ekonomi yang berpanjangan.

Terdahulu, bank-bank pusat di seluruh dunia telah menaikkan kadar faedah secara serentak sebagai tindak balas kepada inflasi, dunia mungkin semakin menghampiri kemelesetan ekonomi global menjelang tahun 2023.

Difahamkan, ia merupakan rentetan krisis kewangan dalam pasaran baru dan ekonomi membangun akan memberikan kesan negatif yang berpanjangan, menurut kajian baharu yang komprehensif oleh Bank Dunia.

Satu pertiga daripada negara dijangka mengalami penguncupan sekurang-kurangnya dua perempat, dan “walaupun pertumbuhan positif, ia akan berasa seperti kemelesetan” kerana kenaikan harga yang menghakis pendapatan, katanya.

Menteri-menteri kewangan dan gabenor bank pusat dari lebih 180 negara akan berkumpul minggu depan di Washington untuk mesyuarat penuh pertama Tabung Kewangan Antarabangsa dan Bank Dunia sejak 2019.

Baca juga: Naluri binatang 7 kali ganda- Sebelum tragedi di Acheh 2004 banyak haiwan naik gunung. Bukan nak takutkan, tapi bersedialah

Baca juga: Ada orang ketiga, rumah tangga Krisdayanti pula bergoyah