Malaysia Dateline

Nurul Izzah tidak patut komen negatif terhadap Mahathir

Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar, tidak sepatutnya mengeluarkan komen tidak baik terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad, apatah lagi menerusi wawancara dengan media Singapura pada Jumaat lalu, kata Setiausaha Politik Perdana Menteri, Abu Bakar Yahya.

Beliau menyifatkan Nurul Izzah yang arif dalam arena politik, sebagai masih belum cukup matang, tidak rasional serta emosi dalam memahami pendirian Dr Mahathir serta kerajaan.

“Apa yang dilakukan oleh Perdana Menteri dan kerajaan ketika ini tidak harus dilihat secara peribadi oleh Nurul Izzah, sebaliknya perlu dilihat secara menyeluruh demi kepentingan rakyat serta negara.

“Sebagai seorang daripada Ahli Parlimen dan bekas Naib Presiden PKR, saya yakin Nurul Izzah tidak lupa bahawa kedudukan Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri adalah keputusan sebulat suara Majlis Pimpinan Pakatan Harapan (PH), manakala segala keputusan membabitkan hal ehwal pentadbiran kerajaan diputuskan bersama oleh Jemaah Menteri.

“Saya juga percaya Nurul Izzah faham serta akui bahawa tanpa YAB Tun, mustahil PH menang PRU-14 (Pilihan Raya Umum Ke-14) serta mampu membentuk kerajaan pada hari ini,” katanya dalam kenyataan, pada Isnin.

Media sebelum ini melaporkan, ketika wawancara bersama akhbar Singapura, The Straits Times, Nurul Izzah meluahkan rasa kecewanya dengan kerajaan PH yang gagal menunaikan janji dan menggerakkan agenda reformasi sebagaimana sepatutnya, selain meluahkan isi hati bahawa beliau sukar bekerja dengan Dr Mahathir. – BERNAMA