Malaysia Dateline

Operasi sanitasi diteruskan di seluruh Sarawak

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak meneruskan operasi sanitasi di seluruh negeri ini terutamanya di beberapa lokasi sekitar Kuching dan Miri, semalam.

Penolong Pengarah Operasi Negeri, Tiong Ling Hii berkata, setakat jam 5.30 petang semalam, pihaknya telah menjalankan sebanyak 847 kerja sanitasi bermula sejak 30 Mac lalu.

“Bagi kawasan Kuching, operasi dilaksanakan di Balai Polis Sentral dan Hotel Pullman. Turut dilaksanakan ialah sanitasi bas berdekatan Hotel Riverside Putri Wing.

“Di Miri pula telah dilakukan proses sanitasi bas untuk pengangkutan perjalanan balik membawa penumpang dari Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) ke Miri di hadapan Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Miri,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau menjelaskan, antara premis yang disanitasi ialah 63 pasar awam, 91 tempat perhimpunan, 129 tempat ibadat, 359 di bangunan kerajaan, 99 kenderaan pengangkutan, 38 kawasan perumahan, 35 di pasar raya, 31 hotel dan dua di kilang.

Sementara itu, jumlah operasi yang telah dijalankan mengikut daerah ialah sebanyak 281 di Kuching, Miri (158), Sarikei (54), Kota Samarahan (56), Limbang dan Sibu (46), Betong (34), Bintulu (67), Sri Aman (31), Serian (23), Kapit (27) dan Mukah (24).