Malaysia Dateline

Ordinan Darurat: Adakah 3 pemimpin PH dan Dr Rafidah bakal didakwa?

Ordinan Darurat Kuasa-kuasa Perlu (No. 2) 2021, berkuat kuasa hari ini di mana kerajaan telah mewartakan ordinan bagi mengekang apa yang disifatkan sebagai “berita tidak benar” berkenaan wabak Covid-19 dan proklamasi darurat.

Ia dilihat memberi kuasa besar kepada kerajaan terhadap berita yang disifatkan tidak benar.

Menurut warta itu, mana-mana pihak yang “mengadakan, menawarkan, menerbitkan, mencetak, mengedarkan, mengelilingkan atau menyebarkan” berita tidak benar dalam bentuk rencana, visual, rakaman audio atau apa-apa bentuk lain boleh dikenakan tindakan.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri Lim Lim Kit Siang dalam kenyataannya mempersoalkan adakah pakar nefrologi dan petugas barisan hadapan, Dr Rafidah Abdullah, dan tiga orang pemimpin Pakatan Harapan, Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng, dan Mohamad Sabu boleh didakwa di bawah Ordinan Darurat berita palsu yang kononnya dirangka untuk melawan berita palsu berkenaan dengan Covid-19 atau proklamasi darurat?

Sehubugan itu, beliau tidak menolak ketiga-tiga pemimpin Pakatan Harapan itu bakal berhadapan dengan penangkapan dan pendakwaan di bawah Ordinan Darurat.

Ini berikutan, kenyataan bersama mereka pada 12 Januari yang menolak penjelasan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai keperluan pengisytiharan darurat untuk melawan gelombang ketiga wabak Covid-19 sebagai alasan untuk menggantung sidang Parlimen dan pilihan raya.

Begitu juga Dr Rafidah katanya bakal berhadapan dengan pendakwaan di bawah Ordinan Darurat mengenai berita palsu dan berhadapan dengan kemungkinan didenda sehingga RM100,000 denda, dipenjara sehingga tiga tahun, atau kedua-duanya sekali.

Bagaimanapun, Menteri Sains, Teknologi, dan Inovasi, Khairy Jamaluddin, yang juga merupakan menteri koordinasi Program Vaksinasi Covid-19 Kebangsaan telah mengatakan yang kerajaan memandang serius pendedahan melalui media sosial mengenai potongan barisan untuk mendapatkan vaksin Covid-19, dan bahawa pasukan beliau akan menyiasat aduan yang dilaporkan.

Dr Rafidah menjadi sebutan ramai apabila beliau bercakap mengenai kesaksamaan vaksin seperti yang digalakkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan memaklumkan kepada kerajaan mengenai masalah “Dua Darjat 2.0” dan menggesa pihak berkuasa untuk “menjaga kebajikan petugas-petugas kesihatan-hospital, swasta & komuniti; bukan yang berberdarjat”.

Walaupun lebih daripada 330 juta dos vaksin Covid-19 telah diedarkan di lebih daripada 121 buah negara, seruan WHO untuk memastikan kesaksamaan vaksin masih lagi relevan, memandangkan para petugas kesihatan yang berada di barisan hadapan namun mereka masih lagi kerap berada dalam situasi yang tidak dilindungi sepenuhnya dan berhadapan dengan pendedahan yang tinggi terhadap wabak ini.

Beliau berkata, WHO menekankan bahawa “pengedaran vaksin Covid-19 secara pantas dan adil penting untuk menamatkan penularan wabak Covid-19, untuk memulakan semula ekonomi negara ini.