Pakar diet dedah kesan sampingan mengejutkan akibat makan madu

Oleh AYHAN FERHAT

Walaupun anda mungkin mempunyai sebotol madu untuk memaniskan teh dan anda mungkin sudah tahu bahawa madu boleh membantu melegakan sakit tekak namun pakar diet dedah perasa manis dan sirap ini sebenarnya mempunyai kesan sampingan lain yang mengejutkan pada kesihatan anda yang mungkin anda tidak sedari.

Pakar diet melalui sumber eatthis.com turut menyenaraikan kesan sampingan akibat makan madu, antaranya;

Madu boleh membantu mengurangkan keradangan

Lisa Andrews, MEd, RD, LD, Pemilik Sound Bites Nutrition, mengatakan bahawa salah satu kesan sampingan madu yang mengejutkan ialah ia boleh membantu mengurangkan keradangan.

“Madu mengandungi sifat anti-radang dengan menurunkan tahap prostaglandin dalam darah.”

Menurut kajian dari Jurnal Penyelidikan dan Kajian Antarabangsa, madu asli Kaliandra, yang belum diproses atau ditapis, ditunjukkan dapat mengurangkan dismenorea (senggugut yang menyakitkan) dan tahap prostaglandin sekali gus membuktikan manfaat anti-radangnya.

Madu boleh mengurangkan keterukan batuk

Sebagai seorang kanak-kanak, anda mungkin diberi secawan teh hangat dengan madu apabila anda sakit batuk. Nah, ada sebab untuk itu.

“Mengambil madu boleh membantu dalam mengurangkan gejala jangkitan saluran pernafasan atas termasuk kekerapan batuk dan keterukan batuk,” kata Andrews.

Pakar diet dedah kesan sampingan mengejutkan akibat makan madu
Madu melegakan batuk

Malah, menurut Mayo Clinic, kajian menunjukkan bahawa madu berfungsi dengan baik, jika tidak lebih baik, daripada ubat batuk popular dengan ramuan dextromethorphan. Selain itu, sentiasa ingat untuk tidak memberi madu kepada kanak-kanak di bawah 1 tahun, kerana insiden botulisme yang jarang berlaku.

Madu boleh membantu melegakan keadaan GI

Lauren O’Connor, MS, RDN, RYT, pemilik Nutri Savvy Health dan pengarang Healthy Cooking for One mengatakan bahawa madu boleh membantu mengurangkan gejala beberapa masalah gastrousus seperti cirit-birit, sembelit dan ulser.

Madu boleh melindungi daripada radikal bebas

Anda mungkin pernah mendengar tentang produk penjagaan kulit yang melindungi daripada radikal bebas, tetapi begitu juga dengan beberapa makanan yang anda makan.

“Madu difahamkan memberi manfaat antioksidan dengan melindungi tubuh daripada kerosakan radikal bebas,” kata Heather Sachs, MS RD, Pengarah, Hal Ehwal Kawal Selia di Blue Apron.

“Radikal bebas ialah atom atau molekul yang boleh menyebabkan kerosakan pada sel badan anda.”

Madu boleh melindungi jantung anda

Tambahkan sedikit madu ke dalam yogurt, oatmeal atau smoothie anda untuk mendapat manfaat kardiovaskular daripada antioksidan.

“Kebanyakan orang tidak tahu bahawa madu sebenarnya merupakan sumber antioksidan yang menakjubkan. Cuma pastikan anda mendapat madu yang berkualiti tinggi dan diproses secara minimum,” kata Breanna Woods, MS RD, pakar diet berdaftar untuk Blogilates.

Madu boleh melindungi jantung anda

“Antioksidan melindungi sel daripada kerosakan radikal bebas dan mencegah pelbagai penyakit, termasuk penyakit jantung.”

Madu boleh merosakkan gigi

Nicole Lindel, RD dan Everlywell Advisor mencadangkan anda mengawasi pengambilan madu anda kerana ia boleh menyebabkan sedikit kerosakan pada gigi. Sama seperti jenis gula lain, madu boleh meningkatkan risiko kerosakan gigi dan penyakit gusi.

Awas, kesan sampingan makan madu boleh merosakkan gigi

Madu boleh menjadi masalah bagi mereka yang mempunyai penyakit hati berlemak

Fruktosa adalah gula utama yang terdapat dalam madu. Dengan itu, ia boleh berbahaya bagi mereka yang mempunyai penyakit hati berlemak.

“Fruktosa dimetabolismekan secara berbeza daripada sumber tenaga lain,” kata Lindel.

“Ia dimetabolismekan oleh hati, yang mungkin menjadi masalah bagi mereka yang mempunyai penyakit hati berlemak. Individu yang mempunyai penyakit hati berlemak biasanya dinasihatkan untuk mengelakkan alkohol dan mengehadkan pengambilan fruktosa atas sebab ini.”

Madu tidak akan mengurangkan gejala alahan

“Makan madu tempatan tidak membantu dengan alahan kerana debunga yang dikumpul oleh lebah biasanya daripada bunga, yang tidak begitu kuat dan tidak mencetuskan sistem imun anda seperti debunga lain (iaitu pokok, rumput, dan rumpai) yang menyebabkan gejala alahan bermusim ‘klasik’,” kata Lakiea Wright, MD, seorang alahan di Hospital Wanita di Boston dan pengarah perubatan di Thermo Fisher Scientific.

Malah, ubat ini sebenarnya boleh menjadi bumerang. “Dalam sesetengah kes, makan madu mentah tempatan boleh menyumbang kepada gejala alahan kerana jika anda sangat sensitif, menelan debunga dalam jumlah yang kecil boleh menyebabkan gejala tempatan seperti mulut gatal,” kata Dr Wright.

Baca juga: Malindo Air kini dikenali sebagai Batik Air