Pakar diet syorkan 5 jenis buah paling baik untuk turunkan kolestrol

Oleh AYHAN FERHAT

Ramadan bukan sahaja bulan ibadah bahkan ramai yang mengakui bulan puasa ini sebagai platform untuk kita mengekalkan kesihatan baik bacaan tekanan darah, kencing manis dan juga kolestrol. Bagaimanapun pakar diet telah mengsyorkan 5 jenis buah paling baik untuk turunkan kolestrol.

Namun tidak dinafikan selepas hari raya kesihatan yang sebelum ini elok dari hari ke hari sudah tentu akan merosot jika kita tidak mengawalnya.

Menghadapi penyakit tekanan darah tinggi, kencing manis, tabiat merokok dan kolesterol tinggi semuanya boleh meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi untuk penyakit jantung dan komplikasi berkaitan jantung yang lain.

Walaupun ini kedengaran menggembirakan, mujurlah ada langkah yang boleh anda ambil untuk membantu mengurangkan risiko anda.

Ada pakar diet dipetik eatthis.com mengsyorkan bagaimana kita mahu menurunkan kolestrol hanya dengan memakan lima jenis buah sahaja yang mudah didapati.

Ketahui lebih lanjut tentang cara buah boleh membantu anda menurunkan kolesterol anda, dan untuk mendapatkan petua pemakanan yang lebih sihat.

Oren

Lepas raya nanti jangan lupa makan 5 jenis buah ini untuk turunkan kolestrol

Oren bukan sahaja lazat dan baik untuk imuniti anda, malah ia juga bagus untuk kesihatan jantung anda.

“Oren ialah buah yang memuaskan yang mengandungi nutrien penting untuk kesihatan jantung tanpa gula tambahan,” kata ahli lembaga perubatan Lauren Manaker, MS, RDN, pengarang Buku Masakan Kehamilan Ibu Pertama Kali dan Menyuburkan Kesuburan Lelaki.

“Apabila melihat jus oren secara khusus, kajian pemerhatian telah menunjukkan persatuan antara orang dewasa yang mengambil jus oren dan paras kolesterol total dan LDL yang jauh lebih rendah, dengan lelaki mempunyai 23% pengurangan risiko untuk mempunyai kepekatan HDL yang rendah, berbanding dengan bukan pengguna. sehari dengan hidangan 100% jus oren boleh menjadi satu perkara positif yang perlu dilakukan untuk menyokong tahap kolesterol yang sihat.”

Tembikai

Tembikai ialah cara yang menyegarkan untuk memulakan musim panas anda, dan menurut pakar diet, ia juga boleh membantu dalam menurunkan kolesterol.

“Tembikai ialah buah yang popular yang merupakan tambahan hebat kepada diet penurun kolesterol,” kata Manaker.

“Tembikai secara semula jadi mengandungi likopena, karotenoid yang telah terbukti dapat menghilangkan radikal bebas, dengan itu berkemungkinan menghalang paras kolesterol yang tinggi. Menghirup jus tembikai boleh menjadi cara yang menyegarkan untuk memasukkan sejumlah besar nutrien penting, termasuk likopena, ke dalam hari anda, terutamanya jika ia menggantikan minuman dengan gula tambahan”.

Prun

Anda sama ada suka prun atau membencinya. Tetapi jika anda seorang pencinta prun, anda mungkin membantu kesihatan jantung anda dalam lebih daripada satu cara.

“Menurut data terkini, hanya 50 gram prun harian (5 hingga 6) meningkatkan HDL (kolesterol baik) dalam wanita menopause dengan ketara, serta mengurangkan keradangan dan meningkatkan aktiviti antioksidan,” kata Manaker.

“Menambah prun pada smoothie, memasukkannya ke dalam hidangan ayam yang lazat, atau hanya memakannya kosong adalah semua cara untuk menikmati buah-buahan yang baik untuk anda ini.”

Epal

Sebiji epal sehari benar-benar boleh menjauhkan doktor, atau sekurang-kurangnya ia boleh memberi anda beberapa nutrien yang sangat membantu.

“Epal sangat tinggi dalam pektin, iaitu serat larut yang boleh mengikat kolesterol dalam sistem pencernaan, di mana ia membawa kolesterol ke hati untuk disingkirkan,” kata Morgyn Clair, MS, RDN, pengarang di Fit Healthy Momma.

Buah Beri

Buah beri adalah antara buah-buahan terbaik untuk menurunkan kolesterol kerana kandungan serat dan antioksidan yang membantu.

“Beri mengandungi satu tan antioksidan,” kata Clair. “Ia membantu melindungi kolesterol LDL ‘buruk’ daripada pengoksidaan dalam badan dan oleh itu melindungi daripada kesan berbahayanya.”

Baca juga: Adab ini perlu dijaga ketika bertandang raya nanti antaranya jangan tanya ‘bila nak kahwin’

Baca juga: Kes pertama penyakit radang hati kanak-kanak misteri dikesan di Jepun