Malaysia Dateline

Faiz Fadzil

Pakatan Harapan-Bersatu perlu bergabung, bentang manifesto bersama

Pakatan Harapan (PH) perlu segera memeterai perjanjian penggabungan rasmi dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) melalui pembentangan manifesto bersama agar rakyat terutama anak muda jelas dengan tawaran jika menang pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Timbalan Ketua Pemuda Amanah Nasional, Faiz Fadzil berkata demikian ketika diminta mengulas Sidang Meja Bulat Selamatkan Malaysia di Petaling Jaya, 7 Februari lalu.

Menurutnya, anak muda yang merupakan komposisi pengundi besar pada pilihan raya umum akan datang adalah golongan terbanyak yang mengalami kelesuan pengundi (fatigue voters) kerana keliru dengan hala tuju pakatan pembangkang.

“Mereka tidak suka kepada politiking tetapi mereka mahu pakatan pembangkang yang utuh dan fokus. Jika Pas enggan bersama Pakatan Harapan, maka anak muda akan faham dan konsisten untuk bersama PH.

“Hanya dengan persediaan satu logo dan manifesto bersama, anak muda hari ini yang dibelenggu masalah pekerjaan, pemilikan rumah, pinjaman pendidikan dan kos sara hidup tahu bahawa Pakatan Harapan benar-benar mahu menumbangkan Umno-BN,” ujarnya ketika dihubungi Malaysia Dateline.

Bagaimanapun, beliau bimbang jika kesepakatan antara parti-parti pembangkang tidak diselesaikan secepat mungkin, anak muda akan memilih untuk tidak mengundi kerana kecewa dengan politiking parti pembangkang.

“Oleh itu, jadikan fenomena Brexit sebagai pengajaran supaya tidak berulang di Malaysia dalam PRU14 ini,” tegasnya merujuk kepada keputusan United Kingdom (UK) keluar daripada Kesatuan Eropah pada 23 Jun tahun lalu.

Mengulas penekanan Pengarah Pendidikan Politik DAPSY Subang, Farhan Haziq tentang manifesto anak muda pada program yang dihadiri pemimpin tertinggi Amanah, PKR, DAP dan PPBM itu, beliau berkata, Pemuda PH sememangnya telah bersepakat untuk mengeluarkan satu buku tawaran Pakatan Harapan kepada golongan muda.

“Satu jawatankuasa khas telah dibentuk yang diwakili oleh wakil ketiga-tiga sayap parti yang mempunyai latar belakang pendidikan tinggi dalam pelbagai bidang untuk mengkaji perkara ini dengan lebih baik dan berkesan.

“Rata-rata anak muda hari ini memahami isu dan skandal korupsi yang berlaku dalam negara yang melibatkan pemimpin kleptokrat Umno-BN, namun mereka telah selangkah ke hadapan memikirkan apakah PH bersedia menjadi kerajaan menanti (government in waiting).

“Di sini, anak muda akan menilai tawaran yang dikemukakan PH melalui manifesto yang bakal dibentangkan kelak sama ada benar-benar realistik dan efektif dalam menyelesaikan masalah yang membelenggu mereka,” tambah Faiz lagi.