Malaysia Dateline

Datuk Seri Nizar Jamaluddin

PH dakwa 30,173 pengundi di Perak dipindahkan tanpa menerima notis SPR

Pakatan Harapan setelah meminta bantuan dari badan pemantau pilihanraya Bersih 2.0 mendapati terdapat sejumlah 30,173 pengundi dalam negeri Perak telah dipindahkan alamat dan pusat pengundi mereka tanpa menerima notis dari SPR.

Dalam satu kenyataan bersama Datuk Seri Nizar Bin Jamaluddin (Ketua Pembangkang Dun Perak), Nga Kor Ming (DAP), Senator Dr. Muhammad Manuty (PKR) dan Haji Asmuni Awi (Amanah) semalam menyatakan setelah merujuk kepada penwartaan senarai pengundi-pengundi terbaru penggal suku kedua yang diwartakan oleh SPR pada 29/4/2016 didapati jumlah tersebut adalah jumlah paling besar jika dibanding dengan negeri-negeri yang lain.

“Seramai 118,784 orang seluruh negara telah mengalami nasib yang sama dengan Perak menjadi negeri yang mempunyai pindaan dan hijrah jumlah pengundi yang paling tinggi seramai 30,173 orang atau sebanyak 25.4% dari jumlah tersebut,” katanya.

Pakatan Harapan juga mendapati bahawa kawasan yang mengalami penghijrahan pengundi terbesar berlaku di 10 kerusi Marginal yang mampu menentukan keputusan PRU-14 di negeri ini. 10 kerusi Dun tersebut mengalami secara purata penghijrahan pengundi seramai 1,814 orang di setiap Dun, satu keadaan yang cukup luar biasa.

“Kami mendapati dalam 4 kerusi Dun, penghijrahan pengundi adalah lebih tinggi dari keputusan majoriti pada PRU-13 dan ini adalah satu perubahan yang amat terkejut.

“Keempat-empat kerusi Dun ini adalah Dun Selinsing, Changkat Jering, Pasir Panjang dan Changkat Jong,” katanya.

Selaras dengan prinsip ketelusan & keadilan, kenyataan itu menggesa SPR dengan segera memaklumkan kepada pengundi sendiri jika alamat atau pusat mengundi mereka telah ditukar.

“Pengundi sendiri yang dipindah tempat mengundi tanpa notis boleh dianggap satu penipuan dan penyelewengan yang secara sengaja untuk memihak kepada Barisan Nasional.

“Tindakan sedemikian merupakan pengkhianatan kepada sistem demokrasi negara kita,” katanya.

Pihak Pakatan Harapan dalam keyataan sama memberi amaran, sekiranya SPR gagal memberi penjelasan yang telus dan memainkan peranan berkecuali, pihaknya terpaksa membuat laporan polis dalam tempoh terdekat supaya memelihara sistem demokrasi berparlimen supaya suara rakyat sebenar dijaga.