Malaysia Dateline

Masa perjalanan antara Kuala Lumpur dan Singapura hanya 90 minit dengan Kereta Api Berkelajuan Tinggi HSR

Pakatan Harapan gesa kerajaan tangguh perjanjian HSR dengan Singapura

Pakatan Harapan menggesa kerajaan menangguhkan pemeteraan perjanjian projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) antara Malaysia dengan Singapura.

Dalam kenyataan bersama Sim Tze Tzin dari PKR, Dr Hatta Ramli dari Amanah dan Ong Kian Ming dari DAP, mereka berkata ia perlu ditangguhkan bagi membolehkan satu kajian yang terperinci, kukuh dan telus bagi membuktikan kemampanan projek tersebut.

“Disebabkan pendapatan yang bakal dijana akan dikongsi antara Malaysia dan Singapura, kerajaan perlu membentangkan pelan kewangan yang terbuka kepada rakyat tentang nisbah pendapatan yang akan diperoleh Malaysia serta bagaimana kos pembinaan akan ditanggung antara dua pihak.

“Projek ini melibatkan kewangan negara yang besar selain banyak tanah rakyat dijangka akan diambil oleh kerajaan bagi membina landasan HSR yang baru. Oleh itu, kerajaan tidak boleh merahsiakan maklumat projek ini seperti negara dunia ketiga,” kata kenyataan itu.

Beberapa hari yang lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata, perjanjian dua hala mengenai projek HSR antara kedua-dua negara mungkin ditandatangani pada 21 Disember akan datang.

Abdul Rahman berkata, beliau telah menemui Menteri Penyelaras Singapura bagi Infrastruktur merangkap Menteri Pengangkutan Khaw Boon Wan Selasa lepas untuk membincangkan baki butiran perjanjian tersebut.

“Kedua-dua pihak kini mengambil tindakan susulan yang perlu untuk mematuhi prosedur dalaman masing-masing dan keperluan undang-undang bagi menandatangani perjanjian,” katanya.

Landasan sepanjang 350 kilometer itu akan memendekkan masa perjalanan antara Kuala Lumpur dan Singapura kepada hanya 90 minit.

Terminal HSR di Singapura terletak di Jurong East sementara Malaysia akan mempunyai tujuh stesen iaitu di Bandar Malaysia, Putrajaya, Seremban, Ayer Keroh, Muar, Batu Pahat dan Iskandar Puteri.

Mengulas lanjut, Pakatan Harapan berkata, jumlah kos untuk projek HSR yang mempunyai landasan sepanjang 350 kilometer itu dijangka tidak kurang daripada RM40 bilion.

“Pakatan Harapan menyeru kerajaan agar tidak mengorbankan kepentingan rakyat dengan membuat pelaburan yang tidak bijak.

“Kerajaan mesti mengambil iktibar daripada episod pelaburan 1MDB di mana hutang bertokok tambah dan akhirnya rakyat pula yang perlu tanggung melalui cukai GST, kenaikan tol lebuhraya dan tambang pengangkutan, potongan subsidi minyak dan sebagainya,” jelas mereka.