Malaysia Dateline

Pakatan Harapan mahu campurtangan YDP Agong

Dalam kenyataan yang ditandatangani bersama pimpinan Pakatan Harapan yang diketuai Pengerusi Pakatan Harapan Tun Dr Mahathir Mohamad, Presidennya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Ketua Parlimen DAp Lim Kit Siang dan Naib Presiden Amanah Datuk Mujahid Yusuf Rawa.

Isi kandungan warkah yang dipersembahkan ke pejabat antaranya berkaitan dengan isu perlantikan semula jawatan Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan yang diumumkan Pejabat Perdana Menteri pada 7 Julai 2017 adalah mencabuli Perlembagaan Perlembagaan.

Berdasarkan Perlembagaan Persekutuan, jawatan Ketua Hakim Negara mahupun Presiden Mahkamah Rayuan tidak dibenarkan dilanjutkan selepas penjawat itu mencapai umur 66 tahun dan 6 bulan.

Berdasarkan Perlembagaan Persekutuan juga, perlantikan dua jawatan yang diumumkan itu adalah dibuat oleh Tuanku YDPA di atas nasihat Perdana Menteri; maka Tuanku berhak untuk menampilkan perkara ini untuk diputuskan Mahkamah sebelum ianya berkuatkuasa.

Perlanjutan semula jawatan Ketua Hakim Negara yang disandang Tan Sri Md Raus Sharif akan berkuatkuasa dalam masa dua hari lagi, iaitu pada 4 Ogos 2017.

“Sekiranya perkara ini tidak ditangani segera, ia akan mewujudkan satu krisis kehakiman kerana kesemua perbicaraan ataupun keputusan selepas 4.8.2017 akan menjadi Tidak Sah. Malah sistem pentadbiran badan kehakiman yang juga dikendalikan oleh Ketua Hakim Negara akan menjadi cacat disebabkan badan kehakiman tidak diuruskan hakim yang sah di sisi Perlembagaan.

“Di bawah Perkara 130 Perlembagaan Persekutuan, cuma Tuanku YDPA yang boleh membuat rujukan permasalahan perlembagaan untuk ditentukan oleh Mahkamah Persekutuan.

“Justeru, kesemua kami yang mewakili keempat-empat parti gabungan dalam Pakatan Harapan, melalui warkah ini menyeru agar Tuanku YDPA melaksanakan budibicara Tuanku untuk membuat satu rujukan ke Mahkamah Persekutuan berkenaan persoalan samada pelantikan semula itu sah ataupun tidak.

” Ini adalah untuk menjamin Tuanku YDPA dapat memelihara keluhuran perlembagaan Malaysia daripada dicemari, demi kepentingan dan kesejahteraan Rakyat dan negara,” ujar kenyataan bersama itu.

Pejabat Perdana Menteri pada 7 Jun lalu mengumumkan pelantikan Tan Sri Md Raus Sharif dan Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin sebagai hakim tambahan dengan mengekalkan jawatan masing-masing, iaitu Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan.

Md Raus disambung perkhidmatannya selama tiga tahun, manakala Zulkefli untuk dua tahun.

Pakatan Harapan istana 1