Malaysia Dateline

Pakatan Harapan pastikan PM tidak boleh jadi menteri kewangan

Timbalan Presiden Pakatan Harapan, Mohamad Sabu berkata, blok pembangkang itu akan memastikan perdana menteri tidak boleh memegang jawatan menteri kewangan serentak bagi mengelak kepincangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berulang.

Mohamad Sabu

Menurut Presiden AMANAH itu, langkah tersebut juga memastikan perdana menteri tidak mempunyai kuasa sepenuhnya ke atas perbendaharaan negara.

“Kita cadangkan dalam manifesto, janji dan tawaran kita, perdana menteri tidak boleh jadi menteri kewangan. Menteri kewangan orang lain, perdana menteri orang lain.

“Sekarang perdana menteri – Najib Tun Razak. Menteri kewangan – Najib Tun Razak, Pengerusi 1MDB – Najib Tun Razak.

“Bila Pengerusi 1MDB minta duit, minta pada menteri kewangan, nanti menteri kewangan tanya perdana menteri. Najib minta pada Najib, Najib tanya dan Najib lulus.

“Menteri kewangan, perdana menteri, Pengerusi 1MDB orang yang sama. Sebab itu kecurian berlaku secara berleluasa,” tegasnya.

Sebaliknya, keadaan berbeza berlaku, jelas Mohamad dalam ceramah umum sempena perasmian Pejabat AMANAH Jeli, Kelantan semalam, jika ketiga-tiga jawatan itu berada di tangan individu berlainan.

“Kalau Pengerusi 1MDB orang lain, menteri kewangan orang lain, dia minta, nanti kita bawa dalam mesyuarat jemaah menteri nanti baru kita hadap pada perdana menteri,” ujarnya.

Beliau juga berkata, Pakatan Harapan turut akan menghadkan tempoh jawatan perdana menteri kepada dua penggal sahaja jika diberi mandat di Putrajaya pada pilihan raya akan datang.