Malaysia Dateline

Pakatan Harapan yakin tawan Kimanis

Pakatan Harapan (PH) berpeluang menawan Parlimen Kimanis pada Pilihan Raya Kecil (PRK) 18 Januari ini, biarpun kerusi itu dianggap sebagai kubu kuat Umno

Naib Presiden AMANAH , Datuk Mahfuz Omar, berkata keyakinan itu selepas melihat sokongan rakyat Sabah terhadap kerajaan PH yang semakin baik.

Katanya, ia termasuk kejayaan PH pada PRK Sandakan melalui kemenangan besar Ahli Parlimennya, Vivian Wong Shir Yee, pada Mei lalu.

“Rakyat Sabah ini agak berlainan dengan rakyat di Semenanjung, sentimen Sabah mereka sangat tinggi, kemenangan PH di Sandakan sudah mampu memberi petunjuk kepada kita.

“Saya percaya Parti Warisan Sabah (WARISAN) mampu memberikan pembaharuan di Sabah, kita sudah hampir dua tahun memerintah dan saya yakin rakyat dapat menilai cara kepemimpinan kita,” katanya ketika ditemui selepas Majlis Meraikan Pelajar Tahun Satu Sekolah Kebangsaan (SK) Awana, Jalan Langgar,  seperti dipetik Beritaharian  hari ini.,

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, beliau akan turun padang membantu calon PH berkempen di kawasan itu bersama-sama jentera parti komponen lain termasuk bagi menyelami kehendak rakyat di sana.

Semalam, Presiden AMANAH, Mohamad Sabu, dipetik berkata pihaknya akan menggerakkan jentera parti bermula pada hari penamaan calon dan bersama parti komponen PH lain berkempen pada PRK Kimanis.

Sebelum ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan PRK Parlimen Kimanis akan diadakan pada 18 Januari ini dan tarikh penamaan calon adalah pada 4 Januari dengan pengundian awal pada 14 Januari.

Pada 16 Oktober lalu, Mahkamah Pilihan Raya Kota Kinabalu melalui Hakim Lee Heng Cheong mengisytiharkan kemenangan penyandangnya, Datuk Seri Anifah Aman sebagai tidak sah dan terbatal.

Anifah yang juga bekas Menteri Luar memenangi kerusi itu dengan majoriti 156 undi menewaskan calon Warisan dalam Pilihan Raya Umum Ke-14.