Malaysia Dateline

Parlimen Singapura bincang isu air, HSR , hubungan dua hala dengan Malaysia

Pada sidang Parlimen Singapura yang bermula semalam, beberapa soalan dibentangkan mengenai hubungan dua hala negara itu dengan Malaysia, serta status projek kereta api berkelajuan tinggi (HSR) yang dicadangkan di antara kedua-dua negara dibincangkan.

Berikut adalah jawaban dan ulasan wakil rakyat di Parlimen Singapura sebagaimana dipetik daripada laporan media tempatan Today Online.

Bermula dengan gambaran yang luas, Menteri Luar Vivian Balakrishnan berkata tiga prinsip asas dasar luar Singapura adalah kepentingan  hubungan Republik itu dengan Malaysia.

“Pertama, menegakkan undang-undang antarabangsa dan menghormati kesucian perjanjian antarabangsa, ini adalah prinsip kritis terutama bagi negara kecil seperti Singapura.

Vivian Balakrisnan

“Kewujudan kita sebagai negara bebas berdaulat berasal dari Perjanjian Pemisahan 1965.

“Rakan kongsi yang dipercayai,konsisten, dan negara yang mematuhi sepenuhnya tanggungjawab antarabangsa,” kata Dr Balakrishnan memberitahu Parlimen.

Mengenai isu HSR: Dr Balakrishnan berkata “masalah utama isu ini adalah kesucian undang-undang dan perjanjian antarabangsa”.

Beliau berkata terdapat pelbagai laporan mengenai kedudukan kerajaan Malaysia mengenai projek kereta api berkelajuan tinggi KL-Singapura, sambil menambah bahawa Singapura telah menghantar nota pihak ketiga (TPN) ke Putrajaya mendapatkan penjelasan mengenai pendirian Malaysia.

Beliau menambah: “Bagaimanapun, kerajaan Malaysia masih belum menjawab TPN kita. Singapura terus menanggung kos projek ini kerana kita terus memenuhi tanggungjawab di bawah BA, sambil menunggu penjelasan Malaysia.

“Kita menanti-nantikan tanggapan rasmi TPN dari kerajaan Malaysia tidak lama lagi, sekiranya Malaysia menyebabkan projek HSR ditamatkan, kita akan menangani persoalan pampasan dari Malaysia untuk kos yang dikenakan mengikut perjanjian dua hala dan undang-undang antarabangsa.

“Kerajaan Singapura mempunyai kewajipan untuk melindungi dana awam dengan memulihkan kos ini.”

Mengenai isu air: Menteri Balakrishnan berkata perjanjian air 1962 antara Singapura dan Malaysia adalah “perjanjian asas”.

Beliau menambah: “Perjanjian itu dijamin oleh Singapura dan Malaysia dalam Perjanjian Pemisahan 1965, yang kemudiannya didaftarkan di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

“Sebarang pelanggaran perjanjian itu akan menimbulkan persoalan Perjanjian Pemisahan, yang menjadi dasar kewujudan Singapura sebagai negara berdaulat bebas,” katanya.

Beliau juga mengulangi satu titik yang dibuat oleh menteri-menteri luar Singapura yang sebelumnya, yang merupakan isu utama yang meliputi harga air adalah “tidak berapa banyak yang kita bayar, tetapi bagaimana pula dengan semakan semula harga diputuskan”.

“Baik Malaysia mahupun Singapura secara sebelah pihak boleh menukar terma perjanjian ini antara kedua-dua negara,” tambah Dr Balakrishnan.

Kaw Boon Wan

Menteri Pengangkutan Khaw Boon Wan pula mencelah, dan berkata kerajaan Singapura telah membelanjakan lebih S$250 juta, menjelang akhir bulan Mei 2018, mengenai projek HSR KL-Singapura.

Beliau menambah: “Ini adalah wang sebenar yang telah dibelanjakan, wang pembayar cukai kita. Kita dapat pulih nilai untuk beberapa perbelanjaan, walaupun Projek HSR tidak diteruskan.

“Tetapi sejumlah besar yang telah dibelanjakan, akan dibelanjakan sepenuhnya, jika projek itu tidak diteruskan.Bagaimana kompensasi ini akan ditangani BA.”

Tanpa penjelasan dari Malaysia mengenai pendirian rasminya dalam projek itu, Khaw berkata Singapura tidak mempunyai pilihan selain meneruskan kewajipannya di bawah perjanjian dua hala untuk projek HSR.

Singapura membelanjakan lebih kurang S$6juta untuk projek itu pada bulan Jun dan dijangka menghabiskan jumlah yang sama pada bulan Julai.

“Kos ini akan meningkat dari masa ke semasa,” tambah Khaw.

“Dari bulan Ogos hingga akhir Disember 2018, kita perlu membelanjakan sekurang-kurangnya S$40juta lebih, termasuk kos tenaga kerja yang berterusan, perbelanjaan operasi dan kos kontrak.

“Ia akan menjadi yang paling malang, jika Malaysia sebenarnya telah memutuskan untuk menamatkan perjanjian, tetapi kelewatan dalam memberitahu kita, akan ada perbelanjaan yang terpaksa ditanggung,”ujarnya.

Sekiranya projek tersebut dibatalkan, Khaw berkata Singapura akan mendapatkan pampasan dari Malaysia mengikut perjanjian dua hala dan undang-undang antarabangsa.

Beliau mengakhiri ucapannya dengan berkata: “Kita terus menanggung kos ke atas projek HSR kerana kita dengan teliti memenuhi kewajipan kita di bawah perjanjian dua hala HSR.

“Kos ini akan menambah pampasan yang perlu dibayar oleh Malaysia, sekiranya ia menyebabkan projek itu ditamatkan, oleh itu amat penting Malaysia untuk menjelaskan kedudukannya lebih awal.”