Malaysia Dateline

Datuk Seri Mukhriz Mahathir (kiri) ketika berucap di Permatang Pauh dalam majlis dianjurkan Amanah.

Parti pembangkang perlu ada identiti dengan satu logo

Pembangkang mesti mempunyai entiti tersendiri sepertimana yang ada pada Barisan Nasional (BN) dengan satu logo bagi memudahkan pengundi.

Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata demikian dalam dialog wacana rakyat bertajuk ‘Hala Tuju Blok Pembangkang PRU 14’ anjuran Parti Amanah Negara kawasan Permatang Pauh yang telah diadakan di SP Arena, Seberang Jaya.

Menurut beliau lagi, sekiranya 14 komponen BN boleh berada dibawah satu payung dengan dacing sebagai logo utama dalam pilihan raya, maka pembangkang juga harus mempunyai entiti tersebut.

“Mulai sekarang pembangkang mesti mempunyai logo atau pengenalan yang khusus sepertimana dacing yang digunakan oleh BN.

“Dengan adanya lambang tersebut, ia memudahkan pengundi untuk membuat pilihan samada memilih BN atau pembangkang.

“Walaupun ia tidak menjadi suatu kemestian, tetapi ia membuktikan kesepakatan yang kuat dikalangan komponen pembangkang, ” jelasnya lagi.

Katan Mukhriz lagi mana-mana parti pembangkang yang tidak mempunyai hala tuju serta mesra Umno dan BN mesti ditolak.

“Parti flip-flop dan tidak ada pendirian mesti ditolak sekiranya mereka masih lagi mesra Umno dan BN.

“Pembelaan terhadap rakyat mesti serius dan tidak perlu bersembunyi dibawah ketiak Umno lagi.

“Kalau serius nak tentang korup, pembaziran dan ketirisan, jangan lagi bersekongkol dengan Umno dan BN, ” tegasnya.

Manakala Pengarah Strategi Amanah, Dr Zulkefly Ahmad pula berkata, mana-mana parti pembangkang yang enggan bersama bagi menentang kezaliman Umno dan BN mesti ditolak.

“Jika masih ada parti pembangkang yang mahu bersekongkol dengan Umno dan BN, mereka tidak serius untuk membela nasib rakyat.

“Parti yang tidak ada hala tuju, sekejap menyokong dan sekejap lagi membantah.

“Jangan kita dokong parti yang masih lagi mahu menzalimi rakyat melalui pelbagai polisi dan dasar yang mereka laksanakan.

“Kita tahu GST itu menyiksa rakyat, kenapa nak sokong parti yang menzalimi rakyat, ” ujarnya lagi.

Malah katanya jika sudah pasti kerajaan pimpinan Umno dan BN melakukan korup dan rasuah yang berleluasa, ia tidak boleh lagi diberi mandat.

Namun begitu sikap parti pembangkang yang masih menyokong kepimpinan kerajaan, membuktikan ia tidak konsisten dan tidak mempunyai pendirian yang tetap dalam memperjuangkan nasib rakyat yang terbukti ditindas.

Sementara itu Pengarah Pilihan Raya KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail pula berkata, pertandingan satu lawan satu dalam pilihan raya umum yang akan datang mesti direalisasikan sekiranya serius untuk mengalahkan Umno dan BN.

“Mana-mana parti yang masih lagi menyokong Umno dan BN bererti mereka setuju supaya tidak wujudnya pertandingan satu lawan satu dalam pilihan raya umum ke 14 yang akan datang.

“Bagi memastikan kemenangan kepada pembangkang, mana-mana parti yang bertanding atas nama pembangkang mestilah memastikan satu lawan satu menjadi kenyataan.

“Sekiranya ini berlaku, kezaliman yang menjadi amalan Umno dan BN sejak sekian lama dapat dihentikan menjelang PRU yang akan datang, ” tambahnya lagi.

Beliau juga berkata, pemerintahan Umno dan BN sudah jelas terbukti membawa pelbagai kesengsaraan kepada rakyat.

Oleh kerana itu, tegasnya mana-mana parti yang berada dalam gabungan pembangkang tidak lagi perlu mesra dengan pemerintah yang zalim lagi menyiksa rakyat.

“Kita menentang kebatilan Umno dan BN yang telah lama terserlah.

“Pelbagai akta dan undang-undang mereka laksanakan termasuk persempadanan semula adalah untuk ketidakadilan dan kemenangan sebelah pihak.

“Jika sudah jelas penipuan yang sedang menjadi amalan, kenapa lagi perlu kita bersekongkol dengan parti yang menzalimi rakyat yang mengharapkan nasib mereka dibela, ” katanya lagi.

Sehubungan itu katanya, semua pembangkang mesti bersatu secara serius bagi memastikan perubahan dalam pemerintahan dapat menjadi realiti dalam PRU ke 14 yang akan datang.