Malaysia Dateline

Pas Sungai Besar

Pas ada pertimbangan sendiri, bukan mahu lawan pembangkang

Timbalan Mursyidul Am Pas Datuk Ahmad Yakob berkata Pas mempunyai pertimbangan tersendiri untuk meletakkan calon mereka bertanding.

Ahmad Yakob“Kita tak lawan pembangkang tapi kita ada dasar sendiri. Kita meletakkan calon mengikut keputusan parti dan keputusan itu bukanlah bertujuan untuk memperkecilkan mana-mana pihak,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Publisiti dan Penyertaan Awam, Draf Laporan Pemeriksaan Kajian Semula Rancangan Struktur Negeri Kelantan 2040 di Kompleks Kota Darul Naim, hari ini.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan mengulas kenyataan Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua yang kesal dengan hasrat Pas untuk meletakkan calon di kubu kuat pembangkang termasuk di kerusi DAP.

Pua mendakwa tindakan itu secara jelas memperlihatkan Pas ingin menewaskan pakatan pembangkang pada PRU14 supaya Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak terus kekal menjadi perdana menteri.

Dalam pada itu Ahmad turut mencabar DAP meletakkan calon mereka untuk bertanding di kesemua kerusi di negeri ini.

“DAP nak letak semua calon mereka di Kelantan pun boleh,” katanya.

Semalam, Naib Presiden Pas Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, Pas bukan sahaja akan bertanding di Permatang Pauh malah akan meletakkan calonnya di semua kerusi PKR.

“Kita lawan, lawan tetap lawan, memang kalah nombor dua. Kalau lawan satu sama satu Alhamdulillah. Kalau tiga penjuru pun kita lawan juga.

“Setakat ini memang dah (kita lawan) sebab kita tidak ada hubungan dengan PKR, jadi mana-mana kerusi PKR kita akan bertandinglah…itu terserah kepada kita,” katanya