Malaysia Dateline

Datuk Seri Abdul Hadi Awang

Pas alukan gencatan senjata di Syria

Parti Islam Se-Malaysia (Pas) mengalu-alukan proses gencatan senjata yang dipersetujui di kalangan pihak yang bertempur di Syria sebagaimana yang dilaporkan agensi media antarabangsa.

Presidenya Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, umat Islam mestilah cermat memahami bahawa apa yang berlaku adalah campurtangan strategik kuasa besar dunia untuk mewujudkan ketidakstabilan di bumi Syria sebagai tindakan menjaga kepentingan keselamatan Israel di rantau itu.

“Maklumat risikan rekacipta dan propaganda media negara kuasa besar ini diangkat sebagai fakta yang dikelirukan terhadap umat Islam.

“Negara-negara Arab dipergunakan sebagai proksi dengan cagaran mempertahankan takhta kerajaan masing-masing sebagai umpannya dan seterusnya ditiupkan adu domba api peperangan Sunni-Syiah.

“Percaturan kompleks geo-politik sebegini memerlukan kefahaman di kalangan umat Islam supaya tidak dikelirukan oleh agenda zionis dan kepentingan mereka,” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Kata Abdul Hadi lagi, secara umumnya parti itu melihat keadaan yang tegang di bumi Syria sememangnya perlu dihentikan segera, kesejahteraan rakyat awam di kembalikan, dan pada masa yang sama sebarang cubaan provokasi jahat untuk mengagalkan gencatan ini mestilah dihalang dari berlaku terutamanya pada masa yang sangat kritikal ini.

“Formula ini adalah antara syarat awal dalam memastikan gencatan ini dapat dipertahankan.

“Apabila keadaan keselamatan lebih terpelihara, maka baharulah isu berkaitan dengan kezaliman dan pembunuhan semasa tragedi berdarah ini berlaku mestilah disiasat dan diambil langkah konstruktif seterusnya yang bersesuaian dengan protokol undang-undang yang diterima diperingkat antarabangsa,” ujarnya.