Malaysia Dateline

Husam Musa

Pas beli tapak Wisma Tok Guru yang masih dalam pertikaian di mahkamah

Saya tidak bincang isu Wisma Tok Guru di ceramah kerana ini seakan-akan isu kepartian AMANAH dan isu peribadi saya. Sedangkan perjuangan kita adalah untuk rakyat jelata. (Bukan) bergaduh hal kita. Oleh kerana ditanya, saya jelaskan secara ringkas.

DATUK ROSLI SERAH PEJABAT ADUN SALOR KEPADA SAYA

Bangunan ada dua. Satu dibina oleh Arwah Datuk Rosli sewaktu menjadi Adun S46 pada tahun 1990. Pejabat itu adalah Pejabat ADUN Salor S46.

Apabila saya menjadi ADUN pada 2008, Datuk Rosli masuk PAS 2007, saya berbincang dengannya. Katanya “Tak apalah, Datuk (Husam) ambil kerana Datuk adalah ADUN Salor”.

INI PEJABAT ADUN SALOR, BUKAN PEJABAT PAS

Maka selama-lamanya, jika lihat Letterhead, atau signboard pejabat, itu adalah Pejabat ADUN Salor. Tidak pernah jadi Pejabat PAS Kubang Kerian, atau MTD Salor.

Datuk Rosli secara lisan beri keizinan saya gunakan pejabat itu.

TAMBAHAN BANGUNAN DARIPADA SUMBER SENDIRI

Bila saya rasakan pejabat itu sempit, pada Febuari 2009, selepas izinnya saya buat satu bangunan baru secara upahan. Barang pembinaan saya beli sendiri, kemudian upah kontraktor untuk jimatkan kos.

Tidak ada langsung minta derma daripada Ahli PAS atau pemimpin PAS. Tidak ada jamuan laksa untuk kutip derma atau keluarkan resit untuk kutip derma. Cik Lah Exco Kelantan pun saya tak pernah minta derma, begitu juga Ahmad Yaakob, Nik Amar, Nasaruddin Singa Kelantan. Tiada yang derma.

Sebahagian duit pembangunan Wisma Tok Guru adalah daripada sumbangan Datuk Rosli kerana dulu dia pernah saman saya dan saya menang.

Bila saya menang saman, dia bayar pada saya. Dia derma sebahagian, saya derma sebahagian.

Rakan-rakan di universiti dulu yang juga ahli usrah dan yang minta saya jadi petugas PAS saya minta sumbangan sedikit.

Bukannya terima sekali gus. Sekali bayar ada yang RM5k, ada RM10k, ada RM2k. Tiada yang bayar RM200k sekali gus.

Alhamdulillah saya simpan semua rekod perbelanjaan itu. Saya tidak nampak nama Ahmad Yaakob, Nik Amar, Nasuruddin Singa Kelantan di situ.

Itu adalah pejabat ADUN Salor.

PAS BELI TANAH SEMASA ISTERI DALAM EDDAH

Kemudian bila Datuk Rosli meninggal, semasa Isteri Datuk Rosli dalam Eddah, PAS jumpa isterinya dan tawarkan RM700,000 untuk beli.

PAS bawa ADO dari pejabat Kota Bharu pergi ke rumah untuk sign borang 14A walaupun melanggar perintah pekeliling PTG Bil 5 yang menyatakan Pegawai Pejabat Tanah tidak boleh pergi ke rumah orang tukar nama orang atau tukar nama tanah.

Tetapi PAS sanggup buat macamtu dan beli tanah itu.

TANAH MASIH DALAM PERTIKAIAN PUSAKA

Tetapi tanah itu dalam pertikaian pusaka di Mahkamah Syariah yang mana perbicaraannya pada 9hb Januari 2018 belum selesai.

Datuk Rosli dan Isterinya tidak ada anak sebabkan adik beradiknya layak menerima Pusaka.

Tanah ini Datuk Rosli akui dalam ceramah di Wisma itu (ada dalam video) bahawa dia yang beli dan letakkan Hanipah (isterinya) sebagai penama.

SAYA ADA EQUITABLE RIGHT. INJUNKSI DIFAILKAN

Bagi pihak saya, selepas menerima notis, saya failkan di mahkamah sivil minggu lepas. Saya sengaja tidak bisingkan. Alhamdulillah Ahad lepas saya failkan Injunksi ke atas Muhamad Yasin atau PAS daripada kacauganggu pejabat saya.

Sehingga mahkamah selesaikan, saya berpendapat, Parti AMANAH dan saya boleh terus gunakan sehingga PRU tahun depan.

Saya ada hak. Equitable Right di situ.

PEMBELIAN PAS TIDAK IKUT SYARIAH

Bila Ahmad Yaakob mengatakan dia telah selesai membeli tanah itu secara syariah, saya tidak tahu dia belajar syariah di mana.

Harta yang dalam tuntutan pusaka, tak boleh satu orang jual begitu.

Bila ada pertikaian pusaka, belum selesai dari segi syariatnya.

Hak orang lain atas tanah yang dimiliki oleh orang lain itu ada dari segi undang-undang. Hak tanah mungkin sudah tidak ada tetapi hak bangunan ada.

Saya berhak ke atas bangunan itu. Takkan PAS tidak faham syariah.

PAS ni dari segi syariah, dia buat syariah dia sendiri. Dia bukan ikut syariah Islam kita.