Malaysia Dateline

Pas benci DAP bukan hujah tapi helah, kata MP AMANAH

Hanipa Maidin

Seorang ahli Parlimen AMANAH menganggap Pas tiada hujah yang tepat mengapa parti itu membenci DAP tetapi hanyalah berhelah.

Ahli Parlimen Sepang Hanipa Maidin berkata, sedangkan Pas selalu menggunakan dalil “hilfu-al-fudul” yang bermaksud kerjasama antara orang-orang Arab jahiliah bukan Islam menentang kezaliman yang dilakukan oleh musuh yang sama.

Nabi Muhammad S.A.W bersabda, jika kerjasama seperti itu wujud lagi selepas nubuwwah (kenabian) nescaya Baginda S.A.W akan menyokong.

“Benar DAP ramai orang bukan Islam tapi mereka konsisten tak suka dan lawan kezaliman, salah guna kuasa, rasuah, pembaziran, perkauman sempit dan mahukan pemerintahan yang bersih dan baik, telus, bertanggungjawab, tak membazir, tolong rakyat dan lain-lain.

“Jadi di mana salahnya Amanah jika ia bekerjasama dengan DAP?” tulisnya di Facebook.

Beliau berkata demikian menjawab hujah mengenai tidak salah Pas berkawan dengan Umno yang sama Melayu dan Islam jika AMANAH boleh berbaik-baik dengan DAP yang bukan Melayu Islam.

Ahli Jawatankuasa AMANAH Nasional itu juga berkata, bukan soal Umno Melayu atau Islam, tetapi isunya apa yang mereka sedang dan telah lakukan.

“Saya kata Islam tentang kezaliman, salah guna kuasa, curi harta rakyat, pembaziran atau berjuang atas nama bangsa tak kiralah seseorang itu Melayu atau Islam sekalipun.

“Takkanlah parti suci (Pas) tak nampak apa yang Umno-BN telah lakukan dalam negara ini seperti isu wang rakyat lesap dalam skala yang amat besar dalam isu IMDB dan saman DOJ, isu cukai GST yang bebankan rakyat, luluskan banyak akta zalim seperti Sosma, Pota, Poca atau MKN, MAS rugi berbilion ringgit dan tak ada seorang pun yang kena dakwa sebaliknya pekerja MAS yang jadi mangsa kena buang kerja, isu FGV dan banyak lagi,” katanya.

Beliau berkata, jika Pas berpendapat tidak salah berbaik dengan Umno meskipun mereka zalim, rasuah, salah guna kuasa dan sebagainya hanya kerana mereka Melayu Islam, Pas telah menyokong fahaman asabiyah.

“Tidakkah itu fahaman asabiyah (nationalisme) yang selama ini parti suci lawan habis-habisan dan pernah angkat tema “menggempur pemikiran asabiyah” dalam muktamar?

“Bukankah Presiden parti suci antara yang selalu baca hadis melarang kita mengajak, berjuang dan mati dalam asabiyah dan asabiyahitu adalah “an tu’ina qaumaka ‘ala al-dzulmi” (“kamu menolong bangsa kamu di atas kezaliiman”) maknanya walaupun zalim kita kena sokong sebab dia Melayu,” katanya.