Malaysia Dateline

Rakyat jadi bingung bila pemimpin-pemimpin Pakatana Harapan tak sekata.

Pas dan Pakatan Harapan bersediakah ganti Umno-BN?

Dalam politik ‘akhirannya’ lebih penting dari ‘permulaannya’.

Macam tengok program gusti di kaca TV orang yang cakap banyak dipermulaan pertandingan belum tentu dia yang akan menang pada akhir pertandingan.

Kita kena faham pepatah orang Melayu ada menyebut ‘Menang jadi arang kalah jadi abu’.

Kalau saya memutuskan siapa nak bertanding di Pilihan Raya Kecil (PRK) Sg Besar dan Kuala Kangsar saya akan pilih parti Pas.

Pertama ini adalah Pilihanraya kecil. Pas pernah bertanding di kedua-dua kerusi Sg Besar dan Kuala Kangsar dalam Pilihanraya Umum yang lalu dan Pas adalah parti pembangkang.

Soal dia dilihat berbaik-baik dengan Umno samalah seperti Pakatan Harapan yang dilihat berbaik-baik dengan Tun Mahathir.

Matlamat Pakatan Harapan dan Pas sama. Nak gulingkan Umno-BN pada PRU14. Mengapa tidak kita kekal berfikir begitu?

Mengapa di satu pihak kita boleh berbaik-baik dengan Tun Mahathir dan di satu pihak tidak mahu sokong menyokong dengan Pas dalam Pilihanraya kecil ini?

Biasanya dalam Pilihanraya kecil ‘incumbent’ akan bertanding.

Incumbent di sini adalah Pas.

Hubungan Pakatan Harapan dengan Pas mesti dijaga jika kedua-duanya benar-benar mahu berkuasa di Putrajaya.

Pertandingan tiga atau empat penjuru memberi kelebihan kepada BN.

Pilihanraya di Sarawak baru saja selesai. BN Sarawak yang tidak ada Umno, MCA, MIC, Gerakan, PPP dan lain-lain partid ari Semenanjung dengan mudah meratah Pakatan Harapan dan Pas. BN Sarawak ada senjata sulit dan tektikal moves mereka ‘caught us by supprise’.

Antaranya mereka main isu kenegerian ‘Kita orang Sarawak, mereka orang Semenanjung memandai-mandai nak kacau kita di Sarawak’ dan banyak isu lagi.

Kita sebaliknya cuma ‘gah’ nak tunjuk kuat. Dalam politik tunjuk ‘gah’ sahaja tak cukup. Kita mesti cerdik. Bertanding tiga atau empat penjuru tak cerdik.

Boleh tak kita berlapang dada? Boleh tak kita pandang lebih jauh ke hadapan? Boleh tak kita juga bersedia untuk PRU14 dalam pada kita memutuskan parti mana nak bertanding di Sungai Besar dan Kuala Kangsar?

BN ketawa besar tengok kita berkecamuk dan semacam tak tentu arah sikap kita. Pada saya permainan politik yang sedang kita tunjukkan ini tidak cerdik.

Semua suka buat kenyataan-kenyataan yang seronok ialah surat-surat khabar dapat jumlah edaran meningkat.

Rakyat perhati. Rakyat jadi bingung bila pemimpin-pemimpin Pakatana Harapan  tidak sekata. Masing-masing lupa lepas ini ada banyak lagi pilihan raya terutama PRU14.

Mengapa nak berebut sangat kali ini? Kali ini mereka bertanding. Lain kali kita pula. Sama-samalah tolong menolong. Barulah kuat. Barulah berjaya.

Orang putih kata ‘One step backward now in order to get two steps foward later on’.

Saya kecewa pemimpin-pemimpin buat kenyataan untuk akhirnya mereka menjemput kekalahan mereka di Sungai Besar dan Kuala Kangsar.

Saya rasa rakyat Malaysia sudah bersedia untuk beralih sokongan kepada PH/Pas pada ketika ini.

Umno- BN sangat mengecewakan sekarang.

Oleh itu pandai-pandailah  Pakatan Harapan dan Pas memilih jalan terbaik jika ingin nak berkuasa di Putrajaya  pada PRU14.

Kalau tidak ‘sampai tua lah lu’ duduk kerusi-kerusi  pembangkang !!