Malaysia Dateline

Pas hanya membina ‘serambi’ untuk Umno, Bersatu di Terengganu

Kerajaan Pas Terengganu hanya sedia memberikan ‘serambi rumah’ sahaja untuk rakan-rakannya dalam Muafakat Nasional dan Perikatan Nasional.

“Sehingga PRU 15, Kerajaan Negeri Terengganu memutuskan bahawa rumah yang sedia ada tak perlu dirobohkan untuk dibina baru.

“Kita hanya tambah serambi sahaja untuk wujudkan ruang rumah yang lebih luas,” kata Exco kerajaan negeri Dr Azman Ibrahim merujuk kepada perlantikan wakil Umno dan Bersatu dalam Jawatankuasa Perundingan Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JPKK).

Menurut Azman, mereka akan meraikan rakan PN dengan menjemput mereka mengisi kuota tambahan 5 ahli JPKK sahaja dari 20 ajk kesemuanya ketika penjawat utama akan kekal dipegang oleh Pas.

Penjawat utama badan ini iaitu pengerusi, timbalan pengerusi, setiausaha dan bendahari akan kekal dipegang oleh Pas dengan keputusan kerajaan negeri Terengganu ini.

Pas mempunyai 22 Adun di Terengganu manakala 10 lagi adalah Umno. Walaupun sudah bersama tetapi tidak ada seorang pun wakil Umno dalam Exco Kerajaan Negeri Terengganu.

“Kita raikan rakan parti PN dengan menjemput mereka bagi mengisi kuota tambahan 5 ahli JPKK menjadikan jumlah semua 20 AJK JPKK sambil mengekalkan komposisi 15 AJK MPKK yang sedia ada sekarang untuk kuota parti kerajaan negeri dalam proses penjenamaan baru MPKK kepada JPKK bermula 1 Januari 2021 nanti.” Katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Komposisi terbaharu ini akan merangkumi Pengerusi daripada parti PAS, Timbalan Pengerusi juga dari Pas, Setiausaha dari parti pemerintah kerajaan negeri dan juga bendahari dari Parti Islam Semalaysia, 11 ajk sediada juga dari Pas manakala 3 kuota bakal diisi oleh ahli Umno dan dua kuota kepada ahli Bersatu.