Pas jadikan Amanah, DAP alasan lengahkan rundingan dengan Bersatu

Pas jadikan Amanah, DAP alasan lengahkan rundingan dengan Bersatu

Pas menjadikan hubungan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dengan Amanah dan DAP sebagai alasan untuk melambat-lambatkan rundingan dengan Bersatu.

Setiausaha Agung Amanah Mohd Anuar Tahir berkata, Amanah tidak mempunyai masalah jika Pas ingin menyertai Pakatan Harapan malah bersedia mengadakan rundingan jika terdapat pertindihan kerusi.

Bagaimanapun katanya, kerjasama itu sukar dilakukan kerana Pas langsung tidak boleh menerima kewujudan Amanah apatah lagi mahu menjalinkan kerjasama politik.

“Amanah tak ada masalah langsung (dengan Pas) cuma sekarang ini Pas sebut nama kami pun tak nak. Dia sebut PAN, PAN.

“Sebut nama pun tak mahu kalau mengigau malam dengan Amanah ini agaknya igauan yang menggerikan. Kita tak ada masalah. Ibarat orang bercerai, dah bercerai sudahlah. Kita kahwin baru, dapat isteri baru, suami baru, peristiwa lepas lupakanlah,” katanya dalam sidang media di Wisma Amanah, Jalan Kuching, hari ini.

Beliau berkata demikian menjawab soalan pemberita mengenai sikap Bersatu yang masih terbuka dengan Pas walaupun parti Islam itu kelihatan tidak mahu meneruskan rundingan kerana Bersatu mempunyai hubungan dengan Amanah dan DAP.

Mengulas lanjut, Anuar berkata, Pas mesti menyatakan pendirian yang jelas sama ada mahu bersama pembangkang atau Umno-BN dalam menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

“Kalau ditakdirkan dalam seminggu dua ini Pas mengubah fikiran sama ada mahu bersama pembangkang atau bersendirian, mereka kena pilh betul-betul.

“Kalau nak jadi parti mesra BN kena umum, senang rakyat tak pening. Tapi kalau buat keputusan kena bersama pembangkang sebab masih sebuah parti pembangkang dan kalau ingin menyertai Pakatan Harapan kita akan berunding bersama empat parti ini sekali lagi. Kalau ada pertindihan kerusi dan sebagainya kita bersedia bincang,” katanya.

Senada dengan Mahathir

Namun katanya Amanah juga senada dengan Pengerusi Bersatu Tun Dr Mahathir Mohamad yang berkata beliau ‘tidak akan cium kaki pemimpin Pas’.

Anuar berkata, Mahathir mungkin berkecil hati dengan Pas sehingga membuat kenyataan demikian.

“Mungkin Dr Mahathir kecil hati kerana hubungan dia dengan Pas dah lama, bukannya baru. Pas kena hormat juga Mahathir sebagai mantan perdana menteri,” katanya.

Mahathir semalam berkata, tempoh sebulan yang diberikan kepada Pas untuk membuat keputusan sama ada mahu bersama pakatan pembangkang bagi menghadapi PRU14 sudah mencukupi.

“Kami telah cuba untuk menyelesaikan (kebuntuan) ini. Kami amat bersabar. Kami tidak berkata apa-apa yang buruk tentang Pas. Kami telah melakukan segala yang mungkin.

“Apa lagi boleh kita lakukan. Saya tidak mahu merangkak dan mencium kaki pemimpin Pas. Cukuplah,” kata Mahathir.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dijangka memberikan penjelasan berhubung kerjasama politik dengan Bersatu Jumaat ini

Timbalan Presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, keputusan tersebut akan ditentukan dalam mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pas Pusat.

“Saya mengetuai pertemuan dengan Timbalan Presiden PPBM, Datuk Seri Mukhriz Mahathir awal bulan lalu dan seluruh Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat perlu mendengar sendiri penjelasan Presiden parti sekali gus membuat keputusan mengenai perkara itu,” katanya seperti dipetik Utusan Malaysia.

COMMENTS

Wordpress (0)