Malaysia Dateline

Pas jangan lupa ‘politik suku agama suku’

Pas bijak dan telah menjadi lumrah mahu pun asam garam parti tersebut apabila berkata-kata sehinggakan mampu menyembunyikan siapa yang dimaksudkan dengan ganti nama yang lain tetapi tepat kena pada sasarannya.

Menurut Pengarah Komunikasi AMANAH Pulau Pinang, Dr Zaidi Zakaria, Pas cekap menggunakan kata istilah dwi makna atau pun ‘double meaning’ dan berselindung disebalik kata-kata.

Malah ujar beliau, contoh ketara yang boleh diambil ialah Amanat Kg Paradong dimana satu ucapan penuh ‘berapi’ ketika masa itu difahami dan ditujukan kepada Umno dengan apa yang dizahirkan seperti ‘kita tidak perlu masuk Buddha, kita tidak perlu masuk Hindu, kita tidak perlu masuk Kristian, tapi menjadi Kafir dengan mengamalkan’ politik suku, agama suku’.

“Masa dan keadaan tatkala itu jelas bermaksud Umno mengamalkan ‘politik suku, agama suku’ tetapi ia dibiarkan kepada pendengar untuk memahaminya, sedangkan dalam wawancara ‘Pertembungan Presiden dan MB Kelantan’ ada menzahirkan sudah berlaku anjakan paradigma dalam Umno dan Umno kini tidak lagi mengamalkan ‘politik suku, agama suku’.

“Pas jangan lupa kata-kata keramat yang sering dizahirkan, kita menentang Umno, bukan kerana nama dia Umno, kita menentang BN bukan kerana ia lama memerintah kerajaan, tetapi kita menentang dia kerana mengekalkan Perlembagaan Penjajah, mengekalkan Undang-undang Kafir dan mengekalkan peraturan Jahiliyah.

“Jangan lupa sejarah berlakunya solat dua imam, daging sembelihan haram, cerai-berai suami isteri dan luahan yang kerap diluahkan ‘perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad dan bergantunglah kita kepada Allah dengan menghadapi puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid, mati kita adalah Islam, ” tegas Dr Zaidi lagi.

Tambah beliau sebaik-baiknya ialah ulama-ulama Pas yang istiqamah mengatakan dengan maksud tersembunyi maupun terselindung ‘Umno itu kafir’ sebaik-baiknya bertaubat serta perlu menyedari bahawa menubuhkan MN dan PN, sesekali tidak membatalkan atau ‘terdelete’ maksud ucapan, tulisan dan kata-kata yang telah dizahirkan suatu ketika dahulu.