Malaysia Dateline

Mustapa yakin rakyat akhirnya akan terima TPPA

Pas Kelantan nafsu tinggi tapi tak mampu, kata Mustapa

Pas ibarat individu yang mempunyai nafsu syahwat tinggi tetapi tidak mampu untuk mentadbir Kelantan, kata Pengerusi Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata, sepanjang 27 tahun mentadbir negeri itu, Pas gagal mengotakan janjinya yang pernah dibuat kepada rakyat, menurut laporan Malaysiakini.

“Pada tahun 1990 dia (Pas) kata nak bagi RM100 kepada rakyat warga emas, tapi sekarang hampas pun tak ada. Maknanya janji kosong.

“Nak buat lebuh raya 73 kilometer, ada majlis perasmian cukup besar dan letak batu asas. Kemudian kutip (derma) tabung akhirnya entah ke mana.

“Nafsunya tinggi, syahwatnya tinggi tetapi kemampuan tidak ada,” kata Mustapa seperti dipetik, ketika menjadi ahli panel program Bicara Minda dan Dialog Perjuangan For All di Kok Lanas, Kota Bharu, malam tadi.

Anggota Parlimen Jeli itu mengulas matlamat Umno mengambil-alih Kelantan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) selepas gagal menawan negeri itu sejak 1990.

Mustapa yang juga menteri perdagangan antarabangsa dan industri berkata, belum pernah dalam sejarah Malaysia, parti pembangkang dapat bertahan dalam tempoh begitu lama seperti Pas di Kelantan.

Bagaimanapun katanya, rakyat Kelantan bertuah kerana menerima bantuan dan peruntukan besar daripada kerajaan pusat terutama untuk pembangunan luar bandar.

“Kalau lama ada jasa, orang puas hati tak ada masalah (dengan Pas). Tetapi, kami berpendapat BN lebih mampu untuk membawa perubahan di Kelantan dan berkhidmat untuk rakyat,” kata Mustapa.

Justeru katanya, BN perlu menawan kembali Kelantan agar negeri Cik Siti Wan Kembang itu tidak terus ketinggalan berbanding negeri-negeri lain.

“Kini sudah tiba masanya untuk kita mengembleng tenaga anak muda, profesional, alim ulama, dan semua untuk meyakinkan pengundi supaya mereka berkenan pada kita Umno.

“Kita bukan nak merampas, tetapi nak memberi khidmat yang terbaik kepada rakyat,” katanya.

Program berkenaan turut dihadiri Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa dan Ketua Penerangan Umno Kelantan, Datuk Md Alwi Che Ahmad.