Malaysia Dateline

Datuk Mahfuz berkata keputusan Pas kekal dalam kerajaan Selangor menyebabkan beliau gembira dan berduka

Pas kembali ke perigi buta, kata Mahfuz

“Saya gembira bercampur duka. Tetapi nampaknya keputusan itu seakan mahu menarik Pas kembali terjun ke dalam perigi buta,” kata Datuk Mahfuz Omar, ahli parlimen Pokok Sena dari Pas ekoran keputusan partinya yang akan kekal dalam kerajaan negeri Selangor.

“Saya teruja, gembira dan bangga kerana Pas terus kekal dalam pentadbiran kerajaan negeri Selangor,” kata Mahfuz dalam kenyataan medianya.

Keputusan itu bukan sahaja semata-mata mengekalkan 3 Exco tetapi secara langsung turut mengekalkan lebih dari 5 ribu ahli Pasyang menjawat pelbagai jawatan lantikan politik sejak parti itu bersama dalam pentadbiran kerajaan negeri Selangor.

“Ini suatu yang sudah tentu membuatkan lebih 5 ribu ahli Pas yang terlibat ‘menarik nafas lega’ kerana banyak manfaat dan faedah yang mereka perolehi sejak tertubuhnya Kerajaan Pakatan Rakyat dahulu,” katanya.

Beliau yakin, Datuk Iskandar Samad Naib Presiden Pas telah berjaya mempengaruhi keputusan untuk tidak menarik diri dari pentadbiran kerajaan Selangor.

Ia dibuat walaupun pernah dituduh oleh Dewan Ulamak Pas Selangor yang menyindir kenyataan Adun dan Ahli Parlimen Pas dengan menulis, “bila berhadapan dengan ujian di dalam jamaah kita nampak dengan mata kepala kita sendiri.”

“Selama ni kita bicara menerusi kitab-kitab haraki sahaja.. sekarang kita lihat dan saksi dengan realiti,” kata Mahfuz memetik kenyataan Najhan Halim, ketua penerangan Dewan Ulama Pas Selangor.

Antara yang disenarai Najhan dalam 10 perkara ekoran kenyataan wakil rakyat Pas Selangor itu adalah seperti berikut:

 1. Sayang jawatan
 2. Takut kalah
 3. Hilang jatidiri
 4. Jawatan dalam kerajaan lebih tinggi daripada jawatan dalam jamaah
 5. Hilang bergantung kepada Allah. Lebih kepada manusia
 6. Kepentingan jamaah tak lagi diutamakan
 7. Terlalu sayang kepada nikmat harta ghanimah bimbang terlepas
 8.Tak yakin dengan janji Allah
 9. Banyak alasan diberi daripada taat dan patuh serta wala
10. Mencari peluang dunia dilebihkan daripada habuan akhirat.

Menurut Mahfuz, kenyataan Najhan itu telah dibalas oleh Iskandar yang merupakan Pesuruhjaya Pas Selangor ketika itu dalam posting di facebooknya pada Julai 2016 dengan menyatakan “golongan ini (ulamak) umpama masih berada dalam ‘perigi buta’ sejak PRU tahun 2008 kerana tidak melihat banyaknya manfaat yang PAS dapat”.

Bagi beliau, kenyataan Iskandar ini memperlihatkan keputusan Pas seakan mahu menarik Pas kembali terjun ke dalam ‘perigi buta’ (telaga buruk).

KENAPA BERDUKA

“Rakyat, ahli, penyokong Pas dan saya sendiri berduka kerana Pas sedang berhadapan dengan kesan dari kesilapan memutuskan hubungan dengan DAP dan PKR dan kekal didalam Kerajaan Selangor dengan berketuakan Menteri Besar dari parti PKR yang didakwa menentang agenda Islam Pas,” katanya.

Di samping itu Pas juga, katanya, telah mengisytiharkan perang pada PRU ke 14 akan datang untuk menentang Pakatan Harapan termasuk di negeri Selangor yang mana PKR, Amanah, PPBM dan DAP adalah ahli gabungan pakatan didalamnya.

“Oleh demikian, berdasarkan congakan ‘ilmu hisap’ politik adalah sukar untuk Pas berada di luar ‘perigi buta’ selepas PRU14 nanti sekiranya Pasmengambil jalan untuk menentang BN dan dalam masa yang sama menentang Pakatan Harapan,” kata Mahfuz.

Bagi Mahfuz, masih belum terlambat untuk Pas menyemak kembali keputusan untuk tidak bersama dan menyertai Pakatan Harapan.

“Apa yang Pas perlu sedar adalah menyertai PRU ke14 dengan tiga penjuru tidak menguntungkan Pas sebaliknya Pakatan Harapan akan berjaya memposisikan kedudukkan politik masa depan negara bagi mengambil alih kuasa dari Umno BN,” katanya.

Katanya, rakyat mahukan kuasa politik baru di mertabatkan dengan mengalahkan Umno BN dan rakyat juga tidak akan membuang masa serta tenaga untuk mengundi Pas yang hanya sekadar berminat bertanding 80 ke 100 kerusi serta mensasarkan kemenangan 40 kerusi parlimen sahaja.

Ini kerana ia sudah pasti tidak dapat membentuk kerajaan kerana masyarakat umum telah memahami bahawa untuk membentuk kerajaan mesti memenangi minima 112 kerusi dari 222 kerusi Parlimen yang dipertandingkan, katanya.

“Saya sependapat dengan Datuk Iskandar, tak mahu melihat Pas kembali ‘perigi buta’ (telaga buruk),” katanya.