Malaysia Dateline

Pas kini parti nasionalis, bukan lagi ‘Pas for all’

Pas kini dilihat cenderung sebagai sebuah parti nasionalis dan bukan lagi parti yang mengamalkan politik Islam yang menitikberatkan keadilan untuk semua sebagaimana yang pernah mereka canang-canangkan sebelum in ‘Pas for all’.

Malah dalam isu persempadanan semula kawasan pilihanraya pun Pas secara terbuka mengaku akan mempraktikkan ‘Gerrymandering’ yang telah dianggap sebagai korupsi kepada proses demokrasi (Gerrymandering is almost always considered a corruption of the democratic process).

Menurut Pengarah Komunikasi AMANAH Pulau Pinang, Dr Zaidi Zakaria, tindakan tersebut merupakan satu tindakan politik dimana matlamat menghalalkan cara dan tujuan ‘Gerrymandering’ sebetulnya adalah untuk memberi kelebihan kepada parti tertentu khususnya pemerintah dengan cara memanipulasi sempadan kawasan pilihanraya terutamanya dalam sistem pilihanraya ‘first past the post’ seperti di Malaysia.

“Kritikan utama atau kelemahan ketara sistem pilihanraya ‘first past the post’ adalah kesan undi yang tidak bermakna atau juga dikenali sebagai ‘wasted vote effect’ apabila ia memberi kelebihan sangat besar kepada parti pemerintah.

” Bagi ‘Gerrymandering’ sepertimana yang diidamkan oleh Pas, kawasan ini dibahagikan kepada empat kawasan bukan berbentuk empat segi empat yang sama, tetapi macam-macam bentuk yang mengumpul, memindah, mengeksploitasi pengundi yang akan memberi kelebihan kepada parti pemerintah.

“Sementara itu bagi sistem ‘first past the post’, kelebihan satu undi pun dikira menang. Yang pentingnya ialah kemenangan dan bukannya jumlah majoriti berpuluh ribu yang dimenangi dan itulah yang dimaksudkan dengan ‘wasted vote effect,” ujar beliau.

Justeru itu cambah Dr Zaidi, ia tidak memberi apa jua makna walaupun menang majoriti yang sangat besar berpuluh ribu undi tetapi hakikatnya tetap kalah.

Ia juga berkata, tindakan angkuh Pas secara terbuka mengakui akan lakukan ‘Gerrymandering’ dengan tujuan untuk meningkatkan kawasan majoriti Melayu-Muslim sekiranya menang dua pertiga kerusi Parlimen merupakan pengakuan ‘menodai proses demokrasi yang adil’ menurut amalan matlamat mengamalkan cara.

Tegas beliau, sudah tentu ‘selimut Islam’ akan digunakan sebagai hujah bagi merealisasikan impian tersebut agar ia menjadi realiti menjelang pilihan raya umum yang akan datang.