Malaysia Dateline

Dr Mahfodz Mohamed

Pas mahu tangguh RUU355 lepas PRU14

Pas berkemungkinan menangguhkan pembentangan rang undang-undang persendirian untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) atau RUU355 selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Dr Mahfodz Mohamed berkata, partinya perlu mengambil kira beberapa aspek berkaitan RUU355 memandangkan PRU14 semakin dekat, lapor FMT.

“Kalau boleh kita bentang mahu menang. Kita kena buat perkiraan, sekarang ini beberapa orang Umno bahkan penganut agama Islam lain tidak sokong, lebih baik kita tangguhkan dahulu.

“Lepas pilihan raya, selepas banyak kerusi yang kita menang, barulah (bawa semula RUU355 ke Dewan Rakyat),” katanya seperti dipetik.

Ogos lalu, Dewan Rakyat menangguhkan perbahasan usul RUU355 yang dibawa Abdul Hadi itu selepas ia dibentangkan buat kali ketiga.

Walaupun usul tersebut berada dalam senarai kertas aturan mesyuarat, ia tidak dibahas bagi memberi keutamaan kepada usul-usul yang dibawa kerajaan.

RUU355 pertama kali dibentangkan Abdul Hadi pada Mei 2016 bagi meningkatkan hukuman penjara ke atas pesalah syariah kepada 30 tahun, denda maksima RM100,000 dan sebat 100 kali berbanding 3 tahun penjara, denda RM5,000 dan 6 sebatan pada masa ini.

Dewan Rakyat akan kembali bersidang pada 23 Oktober hingga 30 November depan.

Beliau berkata, dalam usaha memastikan RUU355 diluluskan di Dewan Rakyat, Pas bertekad untuk bertanding lebih banyak kerusi parlimen berbanding sebelum ini iaitu di 100 kawasan.

Bahkan Mahfodz berkata, parti Islam itu kini dalam rangka usaha memperkasakan jentera bagi menakluk dan merampas semula beberapa negeri di Semenanjung.

“Pas yakin menang lebih kerusi daripada AMANAH. Sasaran kita adalah kekalkan kerusi di Kelantan dan Selangor, ambil semula Terengganu dan Kedah serta menambah beberapa kerusi lain.

“Kita selesa dengan blok kita, yang terdiri daripada beberapa parti dan badan bukan kerajaan. Kita setakat ini langsung tidak pernah berbincang dengan Umno untuk perkongsian kerusi di Pantai Timur ” katanya.