Malaysia Dateline

Sallehen Mukhyi

Pas nyatakan pendirian jika exco Selangor dipecat

Pas hanya akan menyatakan pendirian berhubung kedudukan 13 Adun di Selangor jika tiga exco dari parti itu dipecat dalam pentadbiran kerajaan negeri.

Pesuruhjaya Pas Selangor Sallehen Mukhyi berkata, dakwaan sebuah laporan akhbar berbahasa Inggeris bahawa semua Adun Pas di Selangor bersedia keluar daripada pentadbiran negeri pimpinan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali adalah satu dakwaan tidak berasas.

“Itu tak benar. Nak tahu benar, selepas dipecat, barulah kita akan beritahu sesuatu yang benar,” katanya seperti dipetik Sinar Online.

Sallehen yang juga Adun Sabak berkata, setakat ini Pas tidak pernah berbincang berhubung tindakan yang akan diambil parti itu sekiranya tiga exco parti itu dipecat dalam pentadbiran kerajaan Selangor.

“Kita tak bincang sampai ke peringkat exco dipecat. Kalau exco Pas dipecat, saya tidak dapat jawab apa-apa setakat ini,” katanya.

Beliau menegaskan, Pas tidak akan bekerjasama dengan PKR seperti mana yang diputuskan Majlis Syura Ulamak parti itu yang membuat keputusan memutuskan tahaluf siyasi dengan PKR.

“Untuk setakat ini, Pas tak akan bincang dengan PKR soal calon bagi hadapi PRU-14.

“Kalau dulu, orang Pas boleh panjat pokok kelapa pasang bendera PKR, sekarang PKR dan Pas kena panjat sendiri,” katanya.

Ditanya, adakah Pas akan berubah fikiran dengan menjalin semula kerjasama dengan PKR di saat-saat akhir bagi menghadapi PRU-14, Sallehen berkata, beliau tidak mahu menjangkakan apa yang akan berlaku pada masa depan.

“Mungkin ada perubahan-perubahan baru dan ada keadaan jauh lebih baik.

“Saya pun tak nak menjangkakan apa yang ada ini kekal. Buat setakat ini, begitulah keputusan yang kita buat,” katanya.

Sementara itu, Azmin menyatakan pihaknya belum memaklumkan kepada Istana Selangor mengenai penamatan hubungan kerjasama politik antara Pas dan PKR.

Beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata setakat ini, tiada perbincangan dibuat mengenai kedudukan tiga exco Pas dalam pentadbiran negeri itu dengan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.