Pas tak akan hadir Konvensyen Pakatan Harapan

Oleh HAZAYANI ZAKARIA

PAS bertegas tidak akan menghadiri konvensyen pertama Pakatan Harapan yang akan diadakan di Shah Alam, Sabtu ini.

Demikian dinyatakan Timbalan Presiden Pas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man kepada Sin Chew Jit Poh, seperti dilaporkan Sinar Harian.

Menurut Tuan Ibrahim, Pas tidak akan berganjak daripada keputusan asalnya untuk tidak bekerjasama dengan DAP dan Amanah.

Oleh itu tegasnya, tidak ada sebab wakil Pas perlu menghadiri konvensyen tersebut yang turut disertai kedua-dua parti itu.

Selain DAP dan Amanah, PKR turut berada dalam Pakatan Harapan.

Beberapa pemimpin Bersatu turut dijangka muncul di konvensyen berkenaan.

Difahamkan, kemuncak konvensyen Pakatan Harapan itu adalah perjanjian antara Pakatan Harapan dan Bersatu bagi mewujudkan satu bentuk kerjasama untuk mencapai strategi satu lawan satu dengan BN pada PRU akan datang.

Menurut akhbar itu, Ketua Setiausaha Sekretariat Pakatan Harapan, Datuk Saifuddin Abdullah sebelum ini menyatakan, konvensyen kali pertama dianjurkan Pakatan Harapan itu akan jemput Pas dan Bersatu.

Mengenai strategi satu lawan satu dengan BN, Tuan Ibrahim berkata, Pas memang setuju dengan perancangan tersebut kerana ia mampu meningkatkan peluang untuk parti pembangkang mengalahkan BN.

“Pas tiada sebarang masalah mengenai isu ‘satu lawan satu’ ini. Namun, Pas perlu memastikan tidak ada parti pembangkang lain yang datang menjejaskan kawasan yang kami ingin tandingi,” kata Tuan Ibrahim.