Malaysia Dateline

Pas tetap pertahan kerusi Temerloh, kata Nasrudin

Ahli Parlimen Temerloh Nasrudin Hassan berkata Pas akan tetap mempertahankan kerusi yang pernah dimenanginya pada PRU13 lalu di Temerloh walaupun akan berhadapan tiga penjuru dengan AMANAH dan Barisan Nasional (BN)..

Beliau berkata, dakwaan kononnya beliau akan mencari kawasan baharu untuk bertanding kerana  gentar berlaku pertandingan tiga penjuru sebagai spekulasi negatif dan fitnah.

” Serangan terhadap peribadi saya telah digerak aktifkan. Perang saraf mula rancak. Kononnya saya akan cari tempat selamat, tidak berani nak pertahankan Temerloh, nak bertanding di Kelantankononnya. Tidak turun kawasan dan 1001 serangan mula dilancarkan.

“Serangan saraf mereka nyata tidak berkualiti.Hanya mereka yang tidak memahami selok belok politik dan budaya berorganisasi sahaja boleh percaya bahawa saya akan mencari tempat selamat untuk bertanding.

“Saya adalah pekerja parti.Parti yang memperjuangkan Islam iaitu Pas. Dimana saya akan bertanding, itu bukan pilihan dan keputusan saya. Posisi saya diletak atur oleh parti.

“Hanya calon bebas sahaja boleh sesuka hati nak bertanding di mana – mana kawasan di seluruh negara. Sebab mereka tiada parti yang mengurus lokasi mereka bertanding,” ujarnya dalam kenyataan.

Nasrudin pernah bertanding pada PRU11 (2004) di Dun Bukit Ibam di bawah Parlimen Rompin; PRU12 (2008) Parlimen Maran dan PRU13 (2013) Parlimen Temerloh.

Justeru Ketua Penerangan Pas ini berkata, untuk PRU14 beliau akan sentiasa bersedia mematuhi arahan Pas Pusat di mana-mana kawasan sebaga calon.

“Jika parti putuskan saya kekal bertanding di Temerloh, maka disitulah saya.

“Malah jika parti putuskan saya tidak bertanding PRU kali ini, maka tidak bertandinglah saya.

“Saya hanya dengar dan taat arahan parti tanpa sedikitpun rasa ralat. Pas mempunyai ramai calon yang layak dan mampu. Bahkan jauh lebih baik dari saya.

“Namun Pas tetap akan bertanding di Parlimen Temerloh. Mempertahankan kerusi yang telah dimenangi oleh Pas. Bukan saya yang menang tetapi parti.

“Petugas parti dari semua peringkat bersama-sama rakan parti kompenan pada masa itu, bekerja keras untuk memenangkan Pas.

“Saya ulangi, bahawa Pas akan bertanding dan berusaha mempertahankan kemenangannya di Temerloh,” ujarnya.