Malaysia Dateline

Datuk Mahfodz Mohamad

Pas tidak bersama PPBM jika ada hubungan dengan DAP, Amanah

Pas hanya akan bekerjasama dengan PPBM sekiranya parti itu sanggup melupakan hubungan dengan DAP dan Amanah,kata Ketua Dewan Ulama Pas Datuk Mahfodz Mohamed.

Beliau berkata, Pas tidak kisah menjalinkan kerjasama dengan mana-mana parti seperti PKR dan PPBM tetapi tidak sesekali berganding bahu di atas pentas politik yang sama dengan DAP dan Amanah.

“Jika parti itu mempunyai hubungan dengan DAP dan PAN (Amanah), maka kita tidak akan bersama dengan mereka walau dengan apa alasan atau sebab sekali pun,” katanya seperti dilaporkan Utusan Malaysia hari ini.

Semalam Pas dan PPBM telah mengadakan pertemuan tertutup bagi membincangkan kerjasama antara kedua-dua parti dan mengeluarkan kenyataan rasmi bersama.

Mesyuarat Jawatankuasa Induk Bersama antara Pas dan PPBM yaang diadakan di Bangsar itu telah bersetuju untuk membentuk sebuah Jawatankuasa Teknikal Bersama Pas-PPBM untuk mengambil tindakan susulan atas keputusan-keputusan yang dipersetujui oleh kedua-dua parti.

pertemuan itu dihadiri Timbalan Presien Pas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Timbalan Pesiden PPBM Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Hasil pertemuan itu juga bersetuju untuk memperhalusi lagi rangka kerjasama antara Pas dan PPBM oleh pimpinan tertinggi kedua parti untukditandatangani oleh Presiden kedua-dua parti pada satu tarikh terdekat.

Selain Tuan Ibrahim dan Mukhriz, turut berada dalam pertemuan yang berlansung dua jam itu ialah Naib Presiden Pas Idris Ahmad.