Malaysia Dateline

Pastikan tiada PRU dalam masa pandemik ini

Dunia kini sedang diduga oleh pandemik Covid-19. Sebanyak 2.4 juta kematian dicatatkan seluruh dunia ekoran penularan virus berkenaan.

Pastinya, virus ini turut memberi kesan signifikan kepada kehidupan rakyat Malaysia. Dari segi kesihatan, sebanyak 965 kematian dilaporkan di negara ini setakat artikel ini ditulis.

Pengangguran di Malaysia juga dilaporkan meningkat kepada 772,900 pada kadar 4.8 peratus pada Disember 2020.

Sebab itu, perkara utama yang perlu difokuskan ketika ini adalah untuk merawat terlebih dahulu kesan virus ini terhadap kesihatan rakyat dan ekonomi negara.

Dalam erti kata lain, sebarang bentuk pilihan raya umum dalam masa terdekat ini perlu ditangguhkan terlebih dahulu demi untuk memberi ruang kepada proses membaik pulih negara ini ekoran Covid-19.

Lebih-lebih lagi, memandangkan mandat yang diberikan rakyat pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) adalah sah sehingga 2023.

Sehubungan itu, sebarang desakan agar pilihan raya umum diadakan segera perlu dipertimbangkan semula.

Tumpuan seharusnya diberikan kepada usaha-usaha menurunkan statistik jangkitan virus serta melaksanakan inisiatif-inisiatif memperkukuhkan ekonomi negara.

Biar wakil-wakil rakyat yang dipilih pengundi-pengundi pada PRU-14 menjalankan tanggungjawab mereka di kawasan-kawasan masing-masing terlebih dahulu terutama dalam membantu rakyat-rakyat memerlukan dan yang terkesan dengan Covid-19.

Kita turut tidak mahu pisang berbuah dua kali terutama selepas apa yang berlaku ekoran Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah sebelum ini. Kempen PRN ke-16 diakui antara punca peningkatan kes Covid-19 di negara ini.

Pada ketika ini, semua pihak tidak kira dari blok kerajaan atau pembangkang, perlu bersatu hati memastikan tiada pilihan raya dilangsungkan pada masa terdekat atas sebab utama — berlakunya penularan Covid-19.

Sepertimana kerap kali diketengahkan Ahli Parlimen Iskandar Puteri, Lim Kit Siang sebelum ini, perang melawan wabak Covid-19 tidak boleh dimenangi melainkan jika terdapatnya satu pendekatan dan strategi yang melibatkan “keseluruhan kerajaan” dan “keseluruhan masyarakat”

Ahli Dewan Negara, Liew Chin Tong pula dilaporkan sebagai berkata, kerajaan perlu melihat pihak pembangkang sebagai rakan kongsi dalam menangani Covid-19 dan memasukkan pembangkang sebagai sebahagian pihak pentadbiran bersama (co-governing) menerusi mekanisme dan jawatankuasa Parlimen.

Beliau berkata, Perdana Menteri juga perlu mengelakkan daripada mengadakan pilihan raya umum pada waktu pandemik sebaliknya hanya mengadakannya setahun setengah dari sekarang selepas keadaan Covid-19 dijangka selesai dan ekonomi lebih baik.

Sebagai kesimpulan, dalam negara menghadapi keadaan pandemik, semua pihak perlu menggembleng fokus dan tenaga dalam memerangi Covid-19. Pilihan raya boleh dilangsungkan selepas semua ini selesai.