Malaysia Dateline

Rombongan murid sekolah memadati ruang pameran PBAKL dalam tinjauan semalam

PBAKL 2017: Bebanan kos sara hidup beri tempias

 

Pengunjung ramai berasak tetapi majoritinya rombongan murid sekolah rendah dan menengah. Itu situasi yang ketara dilihat sepanjang tinjauan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2017 dua hari berturut-turut mulai 4 Mei lalu.

Zul Fikri Zamir Ketua Pegawai Eksekutif Thukul Cetak, Zul Fikri Zamir mengakui kehadiran pengunjung yang mempunyai kuasa beli tinggi secara umumnya agak kurang berbanding PBAKL beberapa tahun lalu.

“Kalau sebelum ini, hari Sabtu dan Ahad orang yang datang berasak-asak tapi tidak lagi untuk tahun ini. Murid sekolah itu memang sudah sedia ramailah tapi pengunjung dewasa tidaklah ramai seperti diharapkan,” ujarnya.

Pada masa sama, katanya, langkah kerajaan memperkenalkan Kad Diskaun Siswa 1Malaysia (KADS1M Debit) menggantikan baucar buku juga sedikit sebanyak memberi kesan kepada pembelian buku.

“Apa yang kita tahu, dengan kad itu pelajar universiti sekarang boleh beli apa sahaja selain buku. Akibatnya, pelajar universiti yang menjadi segmen penting kepada industri buku sudah tidak lagi menjadi penyumbang utama.

“Pembeli juga kita nampak lebih berhati-hati berbelanja mungkin kesan tempias kenaikan kos sara hidup pada masa ini,” jelasnya ketika ditemui Malaysia Dateline.

Sementara itu, mengulas mengenai trend pembaca, beliau memberitahu pihaknya menyedari minat pembaca pada masa ini yang cenderung kepada genre bercorak Islam.

“Atas sebab itu, mulai tahun ini kita terbitkan buku ‘Kisah-Kisah Melawan Dalam Al Quran’ oleh Aina Wafi Ab Kadir.

“Buku penulis muda berusia 22 tahun itu memang jadi perhatian ramai pengunjung. Berhari-hari di tempat pertama jadi buku paling laris,” kata penulis buku ‘Sekolah Bukan Penjara, Universiti Bukan Kilang’ itu lagi.

Sementara itu pengunjung, Addy Samsudin mengajak golongan muda sepertinya merebut peluang untuk mendapatkan buku-buku bermutu dengan potongan harga yang berbaloi.

Walaupun anak muda semakin rapat dengan teknologi gajet, jelasnya, buku masih lagi wadah penting bagi penyaluran ilmu dan maklumat.

“Anak muda mesti membaca. Daripada buku kita menimba pengalaman orang lain termasuk generasi terdahulu. Tanpa buku, anak muda ‘kosong’ akal dan jiwanya,” tegas beliau lagi kepada Malaysia Dateline.

Sanggup terbang dari Tawau, Sabah, untuk ke PBAKL tahun ini, Addy menyifatkan masyarakat di Semenanjung apa lagi yang tinggal di sekitar Lembah Klang rugi jika tidak berkunjung walau sekali sepanjang program itu berlangsung sejak 28 April lalu.

Hari ini merupakan penutup PBAKL 2017 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dan dijangka penerbit yang menjadi pempamer akan menawarkan potongan harga yang lebih tinggi kepada pengunjung.

Tahun lalu, PBAKL buat pertama kalinya diadakan di Taman Pameran Pertanian Malaysia (MAEPS), Serdang, Selangor.

Bicara karya Cinta Yusuf A.S. oleh Datuk Husam Musa mendapat perhatian ramai pengunjung semalam