Malaysia Dateline

PdPR: E-Pembelajaran anda perlu kesegaran atau perubahan?

Terdapat ketika dan masa dalam kehidupan mana-mana perkara apabila ianya perlu disegarkan dan ini tidak berbeza dengan kursus atau pembelajaran e-pembelajaran (eLearning).

Walau bagaimanapun, semasa anda mengikuti program kursus, anda mungkin tidak menyedari bahawa masanya telah tiba untuk membuat beberapa perubahan.

Adalah sukar untuk menilai karya anda sendiri. Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah membuat lembaran penilaian atau senarai semak dan mengukur aktiviti latihan anda terhadapnya.

Sekiranya anda salah seorang tenaga pengajar yang terlibat, anda harus mula memikirkan bagaimana anda akan meningkatkan proses e-pembelajaran anda.

Kadar penyiapan dan melengkapan aktiviti yang rendah

Sekiranya bilangan pelajar yang tinggi secara konsisten kehilangan minat ketika pembelajaran berlangsung (contohnya tidak menyelesaikan aktiviti tugasan yang diberikan, anda mungkin perlu melihat tawaran pembelajaran anda.

• Adakah aktiviti terlalu panjang?

• Adakah akitiviti terlalu teknikal (penuh dengan jargon)?

• Adakah paparan skrin pembelajaran dipenuhi dengan teks?

• Adakah terdapat interaksi, kuiz atau latihan setiap 4-5 paparan skrin?

• Bolehkah pelajar melihat kemajuan mereka semasa mengikuti pembelajaran?

Mungkin ada beberapa sebab mengapa pelajar tidak menyelesaikan pembelajaran dan anda perlu mengetahui apa yang berlaku.

Penglibatan pelajar yang lemah

E-Pembelajaran (eLearning) yang sangat berkesan biasanya melibatkan kadar penglibatan yang tinggi. Mereka sering bertanya dan mengadakan perbincangan antara satu sama lain.

Sekiranya anda bermula dengan penglibatan yang tinggi tetapi tahapnya nampaknya menurun, anda juga harus memperhatikannya. Ini adalah petanda bahawa anda tidak lagi mendapat perhatian pelajar anda.

Anda harus memantau sistem pengurusan pembelajaran anda untuk melihat bila tahap penglibatan nampaknya sedang menjunam.

Maklum balas negatif

Sebagai pengajar yang prihatin, anda hendaknya telah memudahkan pelajar untuk memberi maklum balas mengenai pembelajaran secara langsung.

Ini akan memberi anda maklum balas yang anda perlukan untuk meningkatkan e-pembelajaran anda!

Anda juga harus melihat apa yang dikatakan di media sosial, di Sistem Pengurusan Pembelajaran (Learning Management System) anda, melalui penilaian dan ulasan yang diberikan pelajar di ruang forum, misalnya

Anda juga mungkin mendengar apa yang disampaikan dari mulut ke mulut. . (Nota: Adakah anda menyediakan laman ‘forum’ dan bersikap terbuka dengan kritikan?)

Apa sahaja kaedah yang anda gunakan, anda perlu memandang serius ulasan negatif!

Sekiranya majoriti pelajar anda tidak berpuas hati, e-pembelajaran anda tidak mungkin berjaya.

Satu atau dua ulasan buruk bukanlah penyebab kebimbangan besar tetapi jika sebilangan besar pelajar anda mempunyai sesuatu yang negatif, anda pasti perlu merombak strategi pembelajarananda.

Tingkah laku peserta pelajar tidak berubah

Pendidikan adalah komponen yang diperlukan untuk perubahan tingkah laku.

Sekiranya e-pembelajaran anda berkesan, pelajar secara beransur-ansur akan mula mengubah tingkah laku mereka.

Mengulang perkongsian bahan pembelajaran dan peringatan tentang tingkah laku yang diharapkan dapat berjalan jauh kerana perubahan tingkah laku memerlukan masa.

Sekiranya hanya beberapa orang sahaja pelanggan anda yang menyesuaikan tindakan mereka atau kesan keseluruhannya minimum, anda perlu membuat perubahan pada cara dan kaedah.

Bagaimana Meningkatkan Hasil E-Pembelajaran

Menyedari tanda-tanda perjalanan yang sukar adalah penting. Ini adalah satu-satunya cara anda dapat menyiasat masalah dan mengambil langkah untuk mendapatkan kembali aktiviti atihan.

Sebagai tindak balas kepada maklum balas peserta, anda mungkin ingin mengganti beberapa modul atau merakam video daripada memberikan bacaan.

Beberapa perkara yang mungkin anda ingin pertimbangkan untuk penilaian anda adalah objektif pembelajaran, bahasa, masa, dan kesan visual.

Untuk meningkatkan kadar penyelesaian, anda perlu mengambil beberapa langkah, bermula dengan menyedarkan peserta tentang mengapa mereka dilatih dan diberikan aktiviti sedemikian.

Adakah anda cuba menyelesaikan masalah atau mencegahnya?

Cara termudah untuk membuat peserta masuk adalah dengan meyakinkan mereka bahawa aktiviti latihan akan memberi manfaat kepada mereka.

Anda juga perlu memastikan pembelajaran pendek dan menarik dan memberi penghargaan kepada peserta yang berjaya menyelesaikannya.

Menciptakan kegembiraan di sepanjang pembelajaran dan menjadikannya menarik secara estetik juga dapat membuat perbezaan yang besar.

Sekiranya anda menyedari bahawa program e-pembelajaran anda tidak begitu berdampak seperti dulu, mungkin sudah waktunya untuk melaksanakan beberapa perubahan.

Sebelum anda membuat perubahan, pastikan objektif pembelajaran anda jelas dan anda mempunyai maklum balas daripada peserta. Ini dapat menjadikan pembelajaran anda kembali ke landasan dengan cepat.
————————-
Azizi Ahmad adalah pembaca yang menggunakan E-Pembelajaran