Malaysia Dateline

Pecah rekod, siaran langsung amanat Pengerusi PH diikuti 266,000 penonton

Ucapan Tun Mahathir diikuti secara langsung oleh 266,000 penonton dari seluruh dunia.

Siaran langsung amanat Pengerusi Pakatan Harapan Tun Dr Mahathir Mohamad malam ini memecah rekod siaran secara langsung melalui internet di Malaysia apabila lebih 266,000 menontonnya.

Jumlah penonton tertinggi sebelum ini adalah siri jelajah PH di Putrajaya apabila penonton secara langsungnya adalah 62,000.

Tun Mahathir yang berucap di Langkawi tempat beliau bertanding itu berjalan serentak dengan ucapan Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Razak yang berucap di Pekan, Pahang.

Namun ucapan Najib hanya diikuti oleh kira-kira 700 penonton secara langsung sahaja.

Dalam ucapan selama setengah jam di Dewan Ho Ping, Kuah, Langkawi itu, Tun Mahathir mengajak semua lapisan rakyat untuk keluar mengundi esok dan membuat perubahan kepada pucuk pimpinan negara.

Bagi bekas perdana menteri selama 22 tahun, negara sudah mencapai negara maju pada tahun 2020 tetapi tidak berjaya.

Najib juga membuat ucapan secara langsung serentak tetapi ditonton 700 lebih penonton sahaja.

“Malangnya pemerintahan oleh perdana menteri ke enam telah membawa mala petaka. Daripada perjuangan untuk bangsa, negara dan agama Najib membawa kepercayaan bahawa segala-galanya boleh dibeli dengan wang,” kata Tun Mahathir.

Menurut beliau, sekarang ini negara kita sudah tidak dikenali sebagai Tiger Of Asia.

“Sebaliknya dunia pandang hina kepada kita, menyenaraikan negara kita sebagai salah satu dari 10 negara yang amalan rasuahnya tertinggi.

“Juga kita tidak lagi dikenali sebagai negara demokrasi tetapi kleptokarsi – negara pimpinan perasuah dan pencuri,” kata calon PH Parlimen Langkawi itu.

Menurut beliau, maruah negara hanya boleh dipulihkan jika kerajaan yang ada diganti dengan sebuah parti yang terhad kuasanya sehingga tidak mungkin kuasa disalahgunakan seperti sekarang.

“Untuk ini kita perlu kalahkan kerajaan pimpinan Najib, BN dan Umno yang sudah dirosakkan Najib,” katanya di sambut tepukan gemuruh orang ramai yang memenuhi dewan itu.