Malaysia Dateline

Mohamed Fuzi Harun

Pegawai Kanan PDRM guna bahasa Inggeris dalam taklimat dan tugas harian

Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menggunakan Bahasa Inggeris untuk taklimat dan tugas harian bermula hari ini, kata Ketua Polis Negara (IGP) Tan Sri Mohamad Fuzi Harun.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini mengarahkan Ketua Polis Negara untuk meningkatkan penggunaan bahasa Inggeris dan membawanya setanding dengan seluruh dunia.

“Hari ini memang menjadi sejarah PDRM. Ini adalah langkah drastik untuk kami. Kami memulakan kursus lima hari untuk semua pegawai kanan.

“Bukan hanya bercakap tetapi mereka juga perlu menulis dengan baik dalam Bahasa Inggeris,” katanya di Kolej Polis Diraja Malaysia di Cheras selepas melancarkan Kursus Komunikasi Profesional.

Ketika ditanya untuk menilai tahap penguasaan bahasa Inggeris dalam pasukan itu, Fuzi menganggapnya sebagai “sederhana”.

Fuzi berkata kursus untuk meningkatkan Bahasa Inggeris akan dijalankan oleh pegawai-pegawai dalaman PDRM yang beliau sebut sebagai memiliki arahan bahasa yang mencukupi.

Beliau menambah bahawa pasukan itu akan mempertimbangkan untuk mendapatkan sumber daripada guru Bahasa Inggeris dari tempat lain hanya jika tidak cukup.

“Kami akan terus menjalankan kursus pada tahun depan dan meminta kerajaan untuk membuat belanjawan tambahan untuk meneruskannya,” katanya.

Ketika ditanya mengenai kerangka waktu yang diberikan kepada pegawai untuk belajar, Fuzi berkata, “Kami perlu menilai terlebih dahulu dan mengambilnya dari sana”.

Lebih 30 pegawai menduduki peperiksaan bahasa Inggeris bertulis pagi ini. Kursus bahasa lima hari ini akan bermula esok.